Regels voor het inrichten van een woonkamer in lila tinten

Als je een spectaculair, gedenkwaardig interieur wilt creëren dat je zal verrassen en je gasten zal verbazen, probeer dan de woonkamer in lila tinten te decoreren. Door verschillende tonen van lila te combineren en te spelen met hun verzadiging, kun je interieurs creëren die divers zijn in stijl en sfeer..

Regels voor het inrichten van een woonkamer in lila tinten

In ieder geval zal het kiezen van lila uw woonkamer exclusief maken – het komt immers niet zo vaak voor dat ontwerpers besluiten om een ​​dergelijke optie aan hun klanten aan te bieden, omdat het als te ongebruikelijk en expressief wordt beschouwd, en om te beslissen over een dergelijke optie experiment, je moet voldoende moed hebben, evenals onconventioneel denken. Het resultaat is het echter waard!

woonkamer design in lila kleur

Kenmerken van kleurwaarneming

Een woonkamer in lila kleur zal uniek blijken te zijn – de kleur zelf is immers uniek. Experts beschouwen het als de som van lichtpaars met roze of blauw. Afhankelijk van de verhouding waarin de kleuren worden gemengd, worden verschillende tinten lila verkregen..

Licht lila heeft niet alleen een harmoniserend, maar ook een kalmerend effect op het zenuwstelsel, daarom adviseren psychologen het gebruik van dergelijke tinten voor die mensen wiens werk gepaard gaat met grote activiteit, emotionele overbelasting, evenals voor degenen wiens psyche te mobiel is.

Lila is ook de kleur van intellectuelen – het verhoogt de mentale vermogens, omringd door lila is het gemakkelijker om je te concentreren, het is gemakkelijker om ernstige problemen op te lossen en ook om te mediteren. Een ander pluspunt van het kiezen van deze kleur is de uitbreiding van de persoonlijke ruimte..

lila woonkamerontwerp

Het ontwerp van een lila woonkamer kan in elke stijl worden ingericht, het kan spectaculair en streng, romantisch en vrouwelijk, serieus en mannelijk zijn. Met behulp van het spel van tinten ontstaan ​​interieurs in verschillende stijlen, van art deco tot shabby chic. Lila past bij veeleisende stijlen als hedendaags, fusion, modern, futurisme en is gewoon een must in de Provence..

Met lichte tinten lila los je ook de volgende interieurtaken op:

 • ruimte neemt visueel toe;
 • de kamer wordt helderder;
 • de kamer wordt comfortabeler;
 • het interieur wordt exclusief.

Belangrijk: te veel lila heeft een overdreven actieve invloed op het zenuwstelsel, wat kan leiden tot depressie van de psyche, daarom is het beter om deze kleur in niet meer dan een of twee kamers van het appartement te gebruiken.

lila woonkamerontwerp

woonkamerinrichting in lila kleuren

Registratie regels

Als u nadenkt over de toekomstige woonkamer in lila tinten, moet u zich aan de volgende regels houden:

Evenwicht. Let op de verhouding van tinten: lichte tinten moeten worden gecombineerd met donkere. Bij lichte muren moeten meubels bijvoorbeeld donker zijn, zodat ze niet opgaan in de achtergrond. Als de schaduw van de muren donker is, gebruik dan lichte meubels en verdunde tonen voor textiele interieurelementen..

Temperatuur. Combineer warme en koude tinten om “oververhitting” te voorkomen of juist koud en oncomfortabel te voelen in de kamer. Als de hoofdtoon van de afwerking tot het koude deel van de spectrale cirkel behoort, voeg er dan warme tonen aan toe en omgekeerd..

Combinaties. Warme lila tinten worden perfect gecombineerd met de kleur van natuurlijk hout, met de hele zogenaamde neutrale kleurenlijn – beige, grijs, olijf, kaki, heel lichtroze en groen. Kies bij voorkeur pastelkleuren..

woonkamerinrichting in lila kleuren

woonkamer in lila kleur

Het advies

 • Probeer een lila kleur voor je woonkamer als deze op het zuiden ligt. Voeg in dit geval een blauwe tint toe aan de lila – en er zal onmiddellijk een gevoel van lichte koelte zijn. Als de ramen op het noorden gericht zijn, voeg dan een warme roze tint toe aan de hoofdtoon – en de woonkamer zal gezelliger en warmer aanvoelen..
 • Met behulp van lichte lila tinten kunt u zelfs een heel kleine kamer visueel iets vergroten, volume en luchtigheid geven. Om dit te doen, is het noodzakelijk om zowel de muren als het plafond met een lichte lila te schilderen, en op het plafond kan de toon verschillende gradaties lichter zijn.
 • Mix andere tonen met lila voor ongebruikelijke effecten. De toevoeging van donkerlila, paarse kleuren als accentkleuren maakt het lila interieur plechtig en aristocratische, lichtblauwe tinten zijn geschikt om paleisluxe en een sfeer van glamour te creëren. Grijs toegevoegd aan lila is perfect voor eclectische stijlen.

lila woonkamer interieur

lila woonkamerontwerp

Combinaties

Het ontwerp van de lila woonkamer vereist aanvulling met andere tonen. Bedenk met welke kleurencombinaties je rekening moet houden.

 • Wit. Lila gaat goed samen met puur wit, maar in dit geval kan de instelling te “koud” blijken te zijn. Warme tinten lila zien er goed uit in combinatie met warme witte tinten zoals melkchocolade, ivoor, lichtbeige, melk, crème.
 • Grijs. Geschikt voor strakke en edele interieurs. Tegelijkertijd moeten vloerbedekkingen ook een vleugje grijs in een tint hebben, het kan bijvoorbeeld gerookt eiken zijn of een laminaat eronder, maar ook grijs marmer, graniet of beton..
 • Groente. Deze combinatie wordt het meest gebruikt in Provençaalse interieurs. Om het resultaat te behagen, is het echter noodzakelijk om tinten te combineren die bij elkaar passen, en ze zo te combineren dat de ene verzadigd is en de andere pastel, alsof ze zijn opgebrand. Bijvoorbeeld, delicate lavendel en rijke olijf vormen een geweldig paar..
 • Roze. Dit paar wordt meestal gebruikt om glamoureuze interieurs te creëren. Tegen de achtergrond van roze muren plaatsen ze bijvoorbeeld witte meubels bedekt met lila stof, combineren dit met decoratieve elementen van zilverkleur en decoreren met strass-steentjes.
 • Rood. Een woonkamer in lila tinten met toevoeging van rood oogt erg warm, maar deze actieve kleur moet met mate worden gebruikt. Rood fluwelen gordijnen of meubelbekleding zullen prachtig afsteken tegen de lila achtergrond. In plaats van rood kun je een actieve paarse tint gebruiken, maar in totaal mogen er niet meer dan een vijfde van zijn, anders wordt de sfeer in de kamer zwaar.

Woonkamer in lila tinten

lila woonkamerontwerp

Bij het ontwerp van een lila woonkamer is het toegestaan ​​​​om twee pastelkleuren te combineren, maar in dit geval moet je ze aanvullen met een derde, heldere – in accessoires en textiel. Het kan actief blauw of geel zijn. Metalen elementen zien er goed uit op een lila achtergrond, en ze moeten worden gekozen rekening houdend met de kleurtemperatuur.

Voor warme lila tinten zijn bronzen en gouden complementen geschikt, voor koude – zilver en platina. Er moet aan worden herinnerd dat letterlijk elk element van het woonkamerdecor in lila kleur bepalend kan zijn voor de perceptie ervan. Door bijvoorbeeld lichtgordijnen van gouden organza op te hangen, voegt u verfijning en een vleugje glamour toe aan de kamer..

De makkelijkste manier om lila te combineren met zilvertinten is bijvoorbeeld door een metallic glans aan de gordijnstof toe te voegen en de bekleding donkergrijs te maken. Interieurs op basis van deze combinatie kunnen zelfs door een beginnende ontwerper worden ontworpen, in de rol waarvan iedereen het zelf kan proberen.

lila woonkamerontwerp

lila woonkamerontwerp

Regels voor het inrichten van een woonkamer in lila tinten-4 Regels voor het inrichten van een woonkamer in lila tinten-3 Regels voor het inrichten van een woonkamer in lila tinten-2 Regels voor het inrichten van een woonkamer in lila tinten-1 Regels voor het inrichten van een woonkamer in lila tinten-0