Woonkamerontwerp 17 m² – ontwerptips en foto’s in het interieur

De woonkamer is het middelpunt van elk huis, waar het leven altijd in volle gang is. En vaak dient het niet alleen voor familiebijeenkomsten, maar combineert het ook de functies van rust, werk en zelfs lunch. Gebruik elke centimeter van het oppervlak om een ​​functionele ruimte te creëren vanuit een woonkamer van 17 m².

Woonkamerontwerp 17 m² - ontwerptips en foto's in het interieur

Indeling 17 m²

Het uiteindelijke interieur van de woonkamer van 17 m² hangt af van de initiële parameters van de kamer: meet de kamer met een meetlint en breng de verkleinde tekening over op een vel papier. Dit maakt het voor u gemakkelijker om alle voor- en nadelen van uw ruimte te zien. Bepaal naast de grootte van de muren ook het aantal ramen en deuren, hun locatie.

Rechthoekige woonkamer 17 m2

De rechthoek is ideaal als je meerdere zones gaat combineren in een woonkamer van 17 meter. In het ene deel van de kamer staat een bank en een tv, in het andere een werk- of eethoek.

woonkamer met een rechte bank

Afgebeeld is het klassieke meubilair in de woonkamer

plattegrond met hoekbank

woonkamer indeling met een kleine bank

Als uw kamer aanvankelijk smal en langwerpig is, gebruik dan verschillende technieken om de muren te “schuiven”. Het belangrijkste geheim in de dwarslijnen is om de vloer loodrecht op de lange zijden te leggen, tapijten en paden te leggen, gestreept behang te gebruiken op korte delen. Grote woonkamermeubels (kledingkast of bank) hoeven ook niet langs een lange muur te worden opgesteld.

rode accenten in het interieur

Foto van de woonkamer 17 m² foto in een moderne stijl

Doorloop woonkamer

Het ontwerp van een woonkamer van 17 vierkante meter wordt ingewikkelder als er meer dan één deur is. Denk in de doorgangsruimte van 17 vierkante meter allereerst aan het vervangen van draaideuren door schuifdeuren. Om het interieur niet te storen, schildert u de deuren in de kleur van de muren of beplakt u met identiek behangpapier. Een andere manier om de ruimte uit te breiden is door spiegels aan de deur te hangen..

Bij het ontwerp van de woonkamer is het belangrijk om de gangpaden niet rommelig te maken. Het is beter om algemene elementen (kledingkast, tafel, gestoffeerde meubels) uit de buurt van deuropeningen te verwijderen, en kleine (planken, kasten, planken) kunnen naast ingangen worden geplaatst.

Doorloop woonkamer

Doorloop woonkamer

aangrenzende kamers in het appartement

De foto toont een voorbeeld van een doorloop woonkamer van 17 m².

vierkante zaal

De indeling van de woonkamer van 17 vierkante meter in de vorm van een vierkant kan absoluut elk zijn! Schik objecten langs de muren of in het centrale deel van de kamer – de aanvankelijk juiste geometrie hoeft niet te worden aangepast, dus het hangt allemaal af van uw verbeeldingskracht.

De samenstelling van een bank, een tafel en twee fauteuils aan de zijkanten tegenover een modulaire wand met een tv ziet er voordelig uit.

vierkante zaal

vierkante zaal

fauteuil in de woonkamer

Op de foto is er een kleine hal met een balkon

Woonkamer 17 m² Met balkon

Vaak bevindt de uitgang naar het balkon in paneelhuizen zich in de woonkamer en dit is een geweldige kans om de oppervlakte van 17 vierkanten te vergroten! Het enige nadeel is dat het balkon geïsoleerd moet worden..

Als je een raam met dubbele beglazing demonteert, past er een werk- of eettafel op de vensterbank. Zonder demontage, een creatieve of werkhoek, wordt op het geïsoleerde balkon een berging geplaatst.

Het is raadzaam om gestoffeerde meubels met een tv aan de andere kant te plaatsen, of in ieder geval van de ingang af te zetten, om geen opstapeling in een hoek te creëren.

uitgang naar het balkon vanuit de hal

woonkamer gecombineerd met een balkon

bureau op het balkon

Op de foto is er een woonkamer gecombineerd met een balkon

Zonering

Zonering in woonkamerontwerp kan fysiek en visueel zijn. De eerste omvat scheidingswanden, schermen en rekken. Visueel zijn de zones verdeeld met behulp van:

 • Kleuren. Voorbeeld: zwarte muur achter de stoel en lichtgrijs in het eetgedeelte.
 • Sveta. Voorbeeld: spots boven de salontafel en een grote kroonluchter boven de eetkamer.
 • Etage. Voorbeeld: een bed op een podium plaatsen.

Voor een kleine ruimte is de visuele rand het meest geschikt, omdat schermen en planken ruimte innemen. Een uitzondering is het bed, deze wordt achter een tussenschot geplaatst..

hal zonering met een houten scheidingswand

Op de foto de zonering van de hal met een houten scheidingswand

woonkamer slaapkamer

zonering woonkamer-slaapkamer

Het ontwerp van een woonkamer van 17 vierkante meter kan de volgende functionele gebieden omvatten:

 1. Recreatie. Het bevat gestoffeerde meubels.
 2. Opslag van dingen. Diverse rekken, kasten.
 3. Werken. Bureau met computer en comfortabele stoel.
 4. Slaap. Apart bed met nachtkastjes.
 5. Voedsel eten. Eettafel met stoelen of poef.

Combineer zones voor een woon- en slaapkamer op 17 vierkante meter. Een kwaliteitsbank met een orthopedische basis wordt een volwaardige slaapplaats en bespaart ongeveer 4 m2 (in vergelijking als het bed en de bank gescheiden zijn).

Tip: plaats niets in de buurt van de bank dat het uitvouwen ervan hindert..

De tv past perfect in de muur tegenover de zachte bank. Maar als er niets bijzonders is om in de hal op te bergen, hang het dan gewoon aan de beugel en gooi de kasten helemaal weg..

De desktop kan, zoals we al zeiden, naar het balkon worden gebracht. Als het niet in het appartement is, gebruik dan de vensterbank en verplaats het recreatiegebied weg van het raam.

Als de keuken klein is en u van plan bent om de eetkamer naar de hal te brengen, zorg dan voor de juiste locatie. Een goede plek voor een tafel is bij de deur of boog tussen de keuken en de woonkamer, als er al zo’n doorgang is. Als er een gang is tussen de kamers, plaats de tafel dan bij de ingang om niet met borden door de hele kamer te lopen.

Sommige eigenaren rusten een kleine bar of tafel in de keuken uit voor de dagelijkse maaltijden en ontvangen gasten in de hal. In dit geval kunt u een opvouwbare transformatietafel oppakken, die, wanneer gemonteerd, de rol van een tijdschriftentafel speelt en, wanneer gedemonteerd, plaats biedt aan 6-10 personen tijdens de lunch..

zonering in de woonkamer

zonering in de woonkamer

Welke kleur is beter om te regelen??

De woonkamer van 17 m²..

Een kamer met ramen op het zuiden wordt gekoeld en gekalmeerd door een grijs, blauw, groen palet. De noordelijke hal wordt verwarmd door beige, perzik, gele tinten, ze zullen ook gezelligheid en warmte toevoegen. Een donkere kamer met minimaal natuurlijk licht zal het sprankelende wit redden.

Een volledig lichte woonkamer van 17 vierkante meter in één kleurenschema ziet er saai uit, voegt donker toe voor dramatisch effect of helder voor sfeer. Accenten kunnen klein zijn – accessoires, kussens en ander klein textiel, schilderijen of groot – meubels, muren, gordijnen.

lichte kamer met groene bank

Afgebeeld is een moderne woonkamer van 17 vierkante meter met een groene bank

turquoise woonkamer

woonkamer in blauwe tinten

Kleur en licht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: slechte verlichting verpest zelfs de lichtste woonkamer. Houd u bij het plannen van verlichting in het ontwerp van de hal aan de hoofdregel: er is nooit teveel licht! Gooi de typische plafondkroonluchter weg ten gunste van meerdere armaturen in verschillende ruimtes: een hanglamp boven een salontafel, een tafel in de werkruimte, een staande lamp of led-verlichting voor een gezellige sfeer.

hal interieur met donkere accenten

De foto toont gedempte mosterd en smaragdgroene accessoires in de hal

Afwerkingsopties

De keuze aan afwerkingsmaterialen voor vloeren, wanden en plafonds in de woonkamer is uitgebreid. Je hebt geen speciale wasbare of duurzame coatings nodig, dus vertrouw op je smaak. Reparaties worden van boven naar beneden uitgevoerd.

accentmuur in de woonkamer

Op de foto het gebruik van geometrische elementen in het interieur

geschilderde muren in de woonkamer

hal met perzikkleurige muren

 • Plafond. Het is voldoende om een ​​​​glad oppervlak te whitewashen of te schilderen – dit is een klassieker. In andere gevallen zal het spanplafond besparen en zal het glanzende oppervlak ook de ruimte vergroten.
 • Muren. Kies voor behang effen of met een klein patroon, een van de muren kan geaccentueerd worden met fotobehang. De afbeelding erop mag ook geen macro zijn – in kleine ruimtes ziet de echte schaal van objecten er voordeliger uit. De verf is duurzamer, maar vereist een zorgvuldige voorbereiding van het oppervlak. Een van de zijkanten kan ook worden onderscheiden met behulp van een tekening – dan is het ontwerp van de woonkamer van 17 vierkante meter 100% individueel!
 • Vloer. Het aangenaamste is om op een warme ondergrond te lopen. Gewone laminaat en linoleum zijn duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Het tapijt is ideaal voor gezinnen met kinderen en deze vloer hoeft niet gewassen te worden, alleen gestofzuigd. Een van de duurste afwerkingsmaterialen – parket – past perfect bij het klassieke interieur.

fotobehang in de woonkamer

Op de foto is er een accentmuur met tropisch behang

Hoe een woonkamer in te richten??

Er zijn 3 manieren om meubels in de hal te rangschikken:

 • Symmetrie. Eén item (tafel, bank) is in het midden geïnstalleerd, de rest is aan beide zijden gespiegeld. Ziet er harmonieus uit, maar is alleen geschikt voor woonkamers met zit- en opbergruimtes.
 • Asymmetrie. In feite is het een chaotische opstelling van objecten. Het wordt vaak gebruikt in kamers met niet-standaard vormen, waar het nodig is om de lay-outfouten te egaliseren.
 • Cirkel. Een “anker” wordt in het midden geplaatst, de rest van het meubilair wordt eromheen geplaatst. Symmetrie en spiegeling zijn optioneel.

behang met klein patroon

Op de foto is er een cirkelvormige opstelling van meubels

bordeauxrode stoelen in de hal

hoekbank met fauteuil

Voordat u een arrangement kiest, kiest u de koning van de woonkamer – een bank!

 • Rechte bank. Het standaard formaat model is comfortabel voor twee of drie personen, voor meer mensen voeg comfortabele stoelen toe. Geschikt voor elke omgeving, beperkt de keuze van de locatie niet.
 • Hoekbank. Ideaal voor frequente ontmoetingen met vrienden. De meest compacte optie om hem te plaatsen is in de hoek. Het kan ook de ruimte in zones onderbrengen – bijvoorbeeld het recreatiegebied scheiden van het eet- of werkgebied. Exclusief voor asymmetrische lay-outs.
 • Bank met poef. In tegenstelling tot het hoekmodel heeft dit model een rugleuning die zich slechts aan één kant bevindt. Als de tv tegenover staat, is het handig om hem achterover te kijken.

Als uw woonkamer een echte open haard heeft of als u van plan bent een decoratieve haard uit te rusten, plaats deze dan onder de tv. Maar vergeet de beschermende barrière ertussen niet als er een vuur in de open haard brandt – de plank kan deze taak aan. Een ander idee is om een ​​open haard schuin van de bank in een lege hoek te plaatsen..

ongebruikelijke salontafel

Op de foto een optie voor de implementatie van een licht interieur

grote hoekbank

roze gordijnen in de kamer

Voorbeelden in verschillende stijlen

Een minimalistische woonkamer oogt modern, maar vraagt ​​constant onderhoud. Kenmerkend zijn de afwezigheid of een klein aantal accessoires, lege vlakken, gesloten kasten en rustige tinten..

Loft is niet alleen zwart en bakstenen muren. Om de ruimte van 17 vierkante meter niet visueel te verkleinen, creëert u een interieur in witte of grijze tinten en voegt u donkere toe aan accessoires.

woonkamerinrichting in eclectische stijl

Op de foto, het ontwerp van de woonkamer 17 m². In de eclectische stijl

heldere accenten in de kamer

woonkamer in etnostijl

De klassieke woonkamer wordt gekenmerkt door elegantie. Stijl kan worden geaccentueerd met koperen of vergulde lampen, gebeeldhouwde meubels van natuurlijk hout en schilderen. In een klassieke stijl zijn pasteltinten welkom, wat perfect is voor kleine ruimtes.

Hightech hi-tech wordt gekenmerkt door een overvloed aan moderne technologie, praktische meubels, glas- of metaaldecor en heldere lijnen. Spiegels die ook bij deze interieurstijl passen, vergroten de kleine ruimte.

klassiek koffie interieur

De foto toont een project in de klassieke stijl van koffiekleur

grijze ruime woonkamer

Zaal in Scandinavische stijl

fotogallerij

Denk bij het maken van een stijlvol ontwerp voor een woonkamer van 17 vierkante meter van tevoren na over de opstelling van meubels, zonering en verlichting. Zodat de kamer er niet klein uitziet, overlaad hem niet met accessoires, gebruik multifunctionele meubels en kies voor lichte tinten.

Woonkamerontwerp 17 m² - ontwerptips en foto's in het interieur-8 Woonkamerontwerp 17 m² - ontwerptips en foto's in het interieur-7 Woonkamerontwerp 17 m² - ontwerptips en foto's in het interieur-6 Woonkamerontwerp 17 m² - ontwerptips en foto's in het interieur-5 Woonkamerontwerp 17 m² - ontwerptips en foto's in het interieur-4 Woonkamerontwerp 17 m² - ontwerptips en foto's in het interieur-3 Woonkamerontwerp 17 m² - ontwerptips en foto's in het interieur-2 Woonkamerontwerp 17 m² - ontwerptips en foto's in het interieur-1 Woonkamerontwerp 17 m² - ontwerptips en foto's in het interieur-0