Woonkamerontwerp 16 m² – 50 echte foto’s met de beste oplossingen

Het ontwerp van de woonkamer van 16 m² moet comfort, esthetiek combineren en zo functioneel mogelijk zijn. Een van de belangrijke criteria is het harmonieuze ontwerp van de kamer en de mogelijkheid om vrij in de ruimte te bewegen..

Woonkamerontwerp 16 m² - 50 echte foto's met de beste oplossingen

Ontwerptips

Het kleurenschema van de woonkamer is 16 vierkanten, afgestemd om de ruimte te vergroten. Daarom is de kamer meestal ingericht in pastelkleurige lichte kleuren. Beige, crème, roze of klassiek wit zijn perfect. Om de hal visueel verder uit te breiden, wordt deze aangevuld met spiegelende of glanzende oppervlakken.. 

Ook wordt er speciale aandacht besteed aan de afwerking van de vliegtuigen. Kies voor het ontwerp van het plafond geen complexe systemen met meerdere niveaus die de ruimte visueel verkleinen. De meest correcte oplossing zou zijn om een ​​conventioneel plat spanplafond of verlaagd plafond te installeren. Glanzende film van een sneeuwwitte of melkachtige tint met verlichting rond de omtrek, voegt volume toe aan de kamer.

lichte woonkamer

woonkamer in lichte kleuren

De vloer in de woonkamer met een oppervlakte van 16 vierkante meter kan met vrijwel elk materiaal worden afgewerkt. Bijvoorbeeld parket, linoleum, laminaat in een licht palet of gewoon tapijt zonder grote patronen.

De vulling van de hal mag alleen de meest noodzakelijke meubels en een minimum aan decor bevatten. Het is beter om de centrale opstelling van objecten te weigeren. Compacte en transformeerbare meubelelementen passen perfect tegen muren of passen in hoeken.

lichte woonkamer

Indeling 16 m²

De indeling van de woonkamer hangt van veel factoren af, zoals de plaatsing van raamopeningen, deuren, kamerconfiguratie en meer. Er zijn veel planningsoplossingen, hieronder de meest populaire..

Rechthoekige woonkamer 16 m2

Bij het ontwerp van een smalle rechthoekige woonkamer raden ontwerpers aan hun toevlucht te nemen tot enkele trucs die kunnen bijdragen aan de uitbreiding van de ruimte. Zo zijn korte wanden in een ruimte bekleed met materialen in donkere kleuren, en lange zijn gedecoreerd in lichte kleuren of over een van de langwerpige wanden geplakt met fotobehang met een 3D effect. 

rechthoekige woonkamer van 16 m².

Op de foto het ontwerp van een woonkamer van 16 meter met een rechthoekige vorm in pastelkleuren.

rechthoekige woonkamer van 16 m².

rechthoekige woonkamer van 16 m².

Rechthoekige ruimte vereist een goede plaatsing van meubels. Je moet het compositorische midden van de kamer respecteren en de hoeken niet rommelig maken met onnodige dingen. In plaats van één extra grote bank, kunt u twee kleine banken installeren. Voor het inrichten van een smalle hal is het beter om elementen met een vierkante en ronde vorm te kiezen..

Een neutraal grijs, zacht wit, blauw, beige, crème, lila of groen bereik helpt de nadelen van de lay-out weg te werken. In een smalle kamer met één raam aan de noordkant, zou het passend zijn om te ontwerpen in lichte tinten met kleine heldere accenten.

rechthoekige woonkamer van 16 m².

vierkante zaal

In een hal met de juiste vierkante opstelling zijn zowel symmetrische als asymmetrische inrichting geschikt. Bij het inrichten van zo’n kamer wordt veel aandacht besteed aan de verhoudingen. Meubels worden op ongeveer gelijke afstand van elkaar geplaatst, zodat de ideale parameters van een vierkante woonkamer hun waardigheid niet verliezen.

Voor een kleine kamer in de vorm van een vierkant met een zijdeur, is eilandplaatsing van gestoffeerde meubels met een bank, fauteuils, poefs of banketten geschikt.

Het is raadzaam om de voorkeur te geven aan lichte bekleding en voor voldoende kunstmatig en natuurlijk licht. Het is ook de moeite waard om omvangrijke meubelstructuren te verlaten. In het geval van zonering van de woonkamer, in plaats van scheidingswanden, is het beter om een ​​onderscheid te maken tussen verschillende afwerkingsmaterialen..

vierkante woonkamer van 16 m².

vierkante woonkamer van 16 m².

vierkante woonkamer van 16 m².

De foto toont het interieur van een vierkante hal met een oppervlakte van 16 vierkante meter in een moderne stijl..

Doorloop woonkamer

Symmetrie wordt waargenomen in het interieur van de 16 vierkante meter grote doorgangshal. Als de deuropeningen zich op dezelfde muur bevinden, moet de vrije ruimte ertussen worden opgevuld. Een ruimte met deuren in verschillende delen moet in balans worden gebracht met dezelfde decoratieve elementen, zodat de uitstraling van de ruimte meer in balans komt. Om bruikbare ruimte te besparen, worden in plaats van standaard draaideuren schuifsystemen geïnstalleerd.

Met de zonering van de entree woonkamer van 16 m², zullen verlichting en afwerkingen van verschillende kleur of textuur geweldig werk doen. Dergelijke methoden zullen, in tegenstelling tot stationaire scheidingswanden, het vrije verkeer in de kamer niet belemmeren..

doorloop woonkamer met een oppervlakte van 16 m².

doorloop woonkamer met een oppervlakte van 16 m².

Zonering

Een woonkamer van 16 m², die een tweeledig doel heeft, moet worden onderscheiden door hoge functionaliteit en decoratieve visualisatie. Voor een enkele woonkamer die als slaapkamer fungeert, is zonale indeling geschikt vanwege bekledingsmaterialen, kleur, licht en meubilair. Ook kan de plaats met het bed worden afgescheiden door een valse muur, mobiel scherm of gordijnen. Als de ligplaats zich in een nis bevindt, installeer dan schuifdeuren.

woonkamer zonering met een oppervlakte van 16 m².

Op de foto is er een logeerkamer van 16 m² met een werkruimte gemarkeerd met houtversiering.

woonkamer zonering met een oppervlakte van 16 m².

woonkamer zonering met een oppervlakte van 16 m².

In de woonkamer van 16 m² is het mogelijk om een ​​compacte en multifunctionele werkplek in te richten. Een tafel met laden, planken en andere opbergsystemen moet zo min mogelijk ruimte in beslag nemen. Als zoneringselement wordt een scherm, een doorgangsrek geplaatst of een podium geplaatst. Deze opties vervuilen de ruimte niet en beroven de ruimte niet van lichtheid en luchtigheid..

Het is passend om het recreatiegebied in de hal van 16 vierkanten te markeren met behang met een patroon, te spelen met lampen of verschillende accessoires. 

woonkamer zonering met een oppervlakte van 16 m².

Op de foto een voorbeeld van zonering met een rek in het interieur van een hal van 16 m²..

woonkamer zonering met een oppervlakte van 16 m².

woonkamer zonering met een oppervlakte van 16 m².

Opstelling van meubels

Eerst moet u beslissen over de functionaliteit van de woonkamer. De kamer kan worden uitgerust met een thuisbioscoop voor het kijken van films met het gezin, of het kan worden georganiseerd in verschillende themazones..

De standaard meubelset bevat items in de vorm van een comfortabele bank, tv en salontafel. 

Een hoekbank, die effectief gebruik maakt van het inactieve gedeelte in de kamer, maakt een rationeel gebruik van de woonruimte van 16 m² mogelijk. Om nog meer ruimte te besparen, kunnen de op de grond staande elementen worden vervangen door hangende modellen of meubels op hoge dunne poten.. 

opstelling van meubels in de woonkamer met een oppervlakte van 16 m².

opstelling van meubels in de woonkamer met een oppervlakte van 16 m².

opstelling van meubels in de woonkamer met een oppervlakte van 16 m².

Het transformeren van meubels in de vorm van een opklapbare salontafel en een modulaire bank past perfect in een kleine hal van 16 m2. Een kleine kamer, ingericht met lichte en glazen meubels, kasten en dressoirs met spiegelende of glanzende gevels, die de ruimte vult met luchtigheid, krijgt een werkelijk spectaculaire uitstraling..

Een zachte hoek is vaak voorzien in de buurt van een raamopening. Ook kunt u in een kamer van 16 vierkante meter twee banken parallel aan elkaar plaatsen en een koffie- of salontafel in het midden plaatsen. Om één interieurensemble te creëren, wordt de voorkeur gegeven aan identieke ontwerpen met identieke kleuren.

opstelling van meubels in de woonkamer met een oppervlakte van 16 m².

Op de foto het ontwerp van een woonkamer van 16 m2 met twee identieke banken.

opstelling van meubels in de woonkamer met een oppervlakte van 16 m².

opstelling van meubels in de woonkamer met een oppervlakte van 16 m².

Verlichtingsfuncties

Plafondkroonluchter en spots fungeren als algemeen licht in de woonkamer. Apparaten moeten de kamer goed verlichten, maar niet te fel.. 

Voor het creëren van accenten en het markeren van individuele zones in het ontwerp van een 16 m². Kamer-, wand-, vloer-, tafellampen met gedimd licht of ingebouwde verlichting zijn geschikt. 

verlichting in de woonkamer met een oppervlakte van 16 vierkanten

verlichting in de woonkamer met een oppervlakte van 16 vierkanten

verlichting in de woonkamer met een oppervlakte van 16 vierkanten

Op de foto plafondverlichting en verlichting in een rechthoekige logeerkamer van 16 m².

Foto van de zaal in verschillende stijlen

Bij het kiezen van een stijl wordt niet alleen rekening gehouden met de kenmerken en grootte van de kamer, maar ook met het aantal mensen dat in het huis woont, evenals met de persoonlijke voorkeuren en wensen van elke huurder van het appartement..

Woonkamer interieur in moderne stijl

Moderne minimalistische stijl combineert laconieke details en een neutraal grijs, zwart en wit kleurenpalet. Het minimalistische ontwerp is zowel eenvoudig als expressief tegelijk. Natuurlijke materialen worden gebruikt om de woonkamer te decoreren; alleen de meest noodzakelijke en functionele meubels van eenvoudige vormen worden in de kamer geïnstalleerd. Je kunt de eentonige sfeer van de kamer verdunnen en er felle kleuren aan toevoegen met behulp van rijke bankkussens of een tapijt met een contrasterend patroon..

het interieur van de hal is 16 vierkanten in de stijl van minimalisme

Op de foto staat een ontwerp van een hal van 16 vierkante meter met een werkplek, gemaakt in de stijl van minimalisme..

het interieur van de hal is 16 vierkanten in de loftstijl

het interieur van de hal is 16 vierkanten in de stijl van minimalisme

In het interieur van een kamer in loftstijl tegen de achtergrond van bakstenen en betonnen muren, zien banken, fauteuils en andere meubels van metaal, plastic, glas of hout er bijzonder voordelig uit. Elementen als deze combineren moderne innovatie en de trend van het vulgaire. Naast baksteen en beton zijn kunststof panelen met imitatie van metselwerk of vinyl fotobehang met verouderingseffect geschikt voor gevelbekleding. Schilderijen, posters en foto’s in zwart-wit passen harmonieus in het ontwerp.

het interieur van de hal is 16 vierkanten in de loftstijl

Op de foto is er een woonkamer van 16 vierkanten in de loftstijl in het interieur van het appartement.

Woonkamer 16 m2 in klassieke stijl

Het klassieke ontwerp van de woonkamer omvat het gebruik van natuurlijke materialen, afwerkingen en meubels in een delicaat, mat kleurenschema. Voor de klassiekers is een groot aantal houten elementen en natuurlijk textiel acceptabel. De traditionele kleurencombinatie is wit met vergulding. Het interieur van de hal wordt vaak aangevuld met ondiepe nissen, imitatiezuilen, lijstwerk en plafondrozetten..

Om de compositie van een klassieke woonkamer van 16 vierkanten te voltooien, zullen ramen die zijn versierd met massieve gordijnen in combinatie met tule helpen. Op de bank kunt u decoratieve kussens met een damast- of bloemmotief plaatsen en de sfeer decoreren met decoratieve elementen van natuurlijk hout, steen of brons.

het interieur van de hal is 16 vierkanten in een klassieke stijl

het interieur van de hal is 16 vierkanten in een klassieke stijl

het interieur van de hal is 16 vierkanten in een klassieke stijl

Ontwerp ideeën

De woonkamer van 16 m², gecombineerd met een balkon, ziet er ongelooflijk stijlvol en origineel uit. Zelfs een kleine loggia kan het werkelijke oppervlak van de hal vergroten en vullen met extra licht. De balkonruimte is ideaal voor het inrichten van een functionele ruimte, bijvoorbeeld een minikantoor.

Dankzij de open haard is het mogelijk om een ​​gezellige en warme sfeer te creëren in de woonkamer van 16 m². Voor een kleine woonkamer is de meest optimale en veilige optie een valse open haard of een elektrisch model.. 

woonkamerontwerp met een oppervlakte van 16 vierkanten

Op de foto het idee om een ​​woonkamer van 16 m² te ontwerpen, gecombineerd met een loggia.

woonkamerontwerp met een oppervlakte van 16 vierkanten

woonkamerontwerp met een oppervlakte van 16 vierkanten

Door de ruimte van een kleine kamer aanzienlijk uit te breiden, kan de woonkamer met de keuken worden gecombineerd. De kamer wordt veel ruimer en gaat uit van een lichter en intenser ontwerp. In het geval van een dergelijke herontwikkeling worden meubelelementen langs de muren geïnstalleerd en wordt in het midden een eethoek of een rustplaats geplaatst. Voor het interieur van de keuken-woonkamer is het beter om één stijlrichting toe te passen met de toewijzing van functionele gebieden.

woonkamerontwerp met een oppervlakte van 16 vierkanten

Op de foto is er een logeerkamer van 16 meter, versierd met een witte valse open haard.

woonkamerontwerp met een oppervlakte van 16 vierkanten

woonkamerontwerp met een oppervlakte van 16 vierkanten

fotogallerij

Moderne ontwerpoplossingen en een competente ontwerpbenadering stellen u in staat om de woonkamer van 16 m² te verfijnen met elke indeling en configuratie, een harmonieus interieur in de kamer te creëren en een comfortabele omgeving om tijd door te brengen met uw gezin en gasten te ontvangen.

Woonkamerontwerp 16 m² - 50 echte foto's met de beste oplossingen-8 Woonkamerontwerp 16 m² - 50 echte foto's met de beste oplossingen-7 Woonkamerontwerp 16 m² - 50 echte foto's met de beste oplossingen-6 Woonkamerontwerp 16 m² - 50 echte foto's met de beste oplossingen-5 Woonkamerontwerp 16 m² - 50 echte foto's met de beste oplossingen-4 Woonkamerontwerp 16 m² - 50 echte foto's met de beste oplossingen-3 Woonkamerontwerp 16 m² - 50 echte foto's met de beste oplossingen-2 Woonkamerontwerp 16 m² - 50 echte foto's met de beste oplossingen-1 Woonkamerontwerp 16 m² - 50 echte foto's met de beste oplossingen-0