Boog gemaakt van steen: afwerkingen, soorten, ontwerp, kleur, foto in het interieur

Een stenen boog is een traditionele manier om doorgangen en muren te versieren en te versterken, die zijn relevantie niet verliest. Een verscheidenheid aan soorten structuren en afwerkingsmaterialen stellen u in staat om de meest gedurfde ideeën te realiseren, zowel binnen als buiten. De boog benadrukt niet alleen de stijl van het interieur, maar is ook een handige functionele oplossing voor elke dag.. 

Boog gemaakt van steen: afwerkingen, soorten, ontwerp, kleur, foto in het interieur

Opties voor het afwerken van bogen met steen

De voorouders van de architectuur, de oude Grieken, begonnen de doorgangen niet in de vorm van een ruw vierkant of rechthoek te maken, maar in een vloeiende boog. Ze bouwden koppig triomfbogen, versierd met stucwerk, omlijst door marmer en mozaïeken, en droegen deze architecturale objecten op aan de winnaars.

Tegenwoordig zijn gebogen structuren stevig in het dagelijks leven terechtgekomen, als een populair element van interieur- en exterieurontwerp. Geplakt met behang of afgezet met plastic, gipsplaat, ziet het er voordelig uit, zowel op het werk als thuis, en kunt u het uiterlijk van saaie interieurpassages diversifiëren. De boog dient om zones te scheiden en de muren te versieren.

Maar een van de meest populaire opties voor bekleding is steendecoratie. Dankzij een grote verscheidenheid aan moderne materialen en stylingtechnieken kost het proces minder tijd en moeite. Maar het resultaat wordt een echte beloning voor de klant – een esthetisch genot voor de ogen en een praktische huishoudelijke oplossing voor vele jaren..

Decoratieve rots

Een van de meest populaire manieren om portalen te versieren, is het afwerken met decoratieve gipssteen. Ten eerste kunt u met de vele variaties bijna elk natuurlijk oppervlak simuleren. Ten tweede is het goedkoper dan analogen, bijvoorbeeld natuursteen. En ten derde is het een licht decor, daarom is het zelfs geschikt voor het verwerken van dunne structuren..

Siersteen in de gang

Siersteen in de gang

boog met ruwe stenen afwerking

Op de foto is er een boog met een ruwe stenen afwerking die de woonkamer en het eetgedeelte scheidt. De inrichting in discrete zandbruine tinten combineert op organische wijze het natuurlijke reliëf van de steen en perfect gladde vloer- en wandbekleding. 

natuurlijk

Natuurlijke (wilde) steen wordt zelden gebruikt voor binnenoppervlakken vanwege de hoge kosten, het aanzienlijke gewicht en de complexiteit van de verwerking (uitgehouwen leisteen of travertijn is vereist). Voor straatwerk buiten is het echter de beste keuze. De met stenen omzoomde boog ziet er geweldig uit en het materiaal zelf heeft de hoogste sterkte en duurzaamheid – bij gebruik van een hoogwaardige oplossing kan deze vele decennia meegaan.

Natuursteen in het interieur

Boog gemaakt van natuursteen

Natuursteen

Decoratieve baksteen

Als het doel bij het versieren van een boog geen steentextuur is, maar een imitatie van een baksteen, dan is de keuze vrij breed. Flat decor wordt in elke bouwmarkt verkocht, is niet duur en weegt weinig (de dikte van de stenen is 5-20 mm). Het niveau van metselwerk is zo eenvoudig dat zelfs een niet-professional het aankan. Als gevolg hiervan zal de opening worden getransformeerd en zal een stuk ultramodieuze loftstijl in de kamer verschijnen..

Boog met decoratieve stenen

Bakstenen boog

Decoratieve baksteen

De foto toont een modern interieur met imitatie van metselwerk, dat niet alleen de boog siert, maar ook delen van de muren van de kamer.

Imitatie steen

Maar zelfs als het eenvoudigste leggen van decoratieve steen / baksteen een te lang en pijnlijk proces lijkt, is er een eenvoudige interieuroplossing – de boog afwerken met keramische tegels en dergelijke "flexibel" coatings zoals vloeibaar behang en sierpleister. Het proces kost minder tijd en moeite, maar als het professioneel wordt gedaan, geeft het een prettig resultaat..

Boog met imitatiesteen

Boog met imitatiesteen

Boog met imitatiesteen

Soorten bogen

Er zijn verschillende hoofdgroepen van bogen, afhankelijk van de uitvoeringsvorm:

Ronde

In de aanwezigheid van een groot muuroppervlak zal een dergelijke boog de grenzen van de kamer vergroten, waardoor deze lichter en "lucht".

ronde boog

Op de foto is er een gebogen trap. Het ruwe oppervlak contrasteert met het witte behang op de muren.

halfrond

Traditioneel type boog met steen die wordt gebruikt om deuropeningen en andere soorten gangpaden te versieren en te versterken.

halfronde boog

Op de foto is er een stenen gewelfde doorgang naar de eetkamer. Natuurlijke afwerking siert niet alleen de opening, maar ook een deel van de muur eromheen.

Rechthoekig

Meestal verschilt deze boog in grote afmetingen van de standaardopening, kunt u de ruimte in zones verdelen en ziet hij er organisch uit in bijna elke omgeving, vooral in de geest van de klassiekers.

Rechthoekige boog

Op de foto is er een rechthoekige gebogen opening en een deel van de muur met bakstenen bekleding. Het ontwerp combineert warme tinten baksteen, deurblad en muren. 

Smal

Ideale oplossing voor kleine voetafdruk: hiermee kunt u de doorgang comfortabel ontwerpen en versterken voor een lange levensduur.

Smalle boog

Trapezium, hoekig, gekruld

  • Een trapeziumvormige boog kan een van de belangrijkste kunstobjecten worden in een geometrisch interieur – met de nadruk op heldere lijnen en hoekige elementen..
  • Hoek ziet er voordelig uit in een enkel ontwerpconcept, samen met andere elementen met een duidelijke geometrie van vormen.
  • De gefigureerde ontwerpoptie hangt alleen af ​​van de verbeeldingskracht van de artiest en kan zelfs de meest saaie traditionele setting transformeren.

gekrulde boog

Decoratie-ideeën en ontwerp van stenen bogen

Wil je nieuwigheid in een vertrouwde omgeving of staat er een verbouwing op de planning, maar is er nog geen duidelijk beeld van het plaatje, dan moet je nadenken over het ontwerp van de boog. Misschien is ze niet genoeg om de thuisomgeving vanuit een andere hoek te bekijken.. 

De stijl, kleur en vorm van de structuur kunnen de algemene toon zetten voor een ontwerpproject:

  • Haveloos. Willekeurigheid – vreemd genoeg een van de meest populaire technieken bij het ontwerpen van gebouwen. Een boog hoeft niet perfect te zijn, zoals het ruwe oppervlak van houten meubelen of haardstenen. Haar geven "stuk", opzettelijk slordige vorm en hetzelfde toevoegen "mis" de textuur van het buitenmateriaal, kunt u een uitstekend resultaat krijgen.
  • Gesneden. In dit geval bestaan ​​de grenzen voor het ontwerp van de boog niet, of beter gezegd, ze worden bepaald door de verbeelding. Asymmetrische afbeeldingen, bloemen – elke vorm is acceptabel.
  • Verlicht. In staat om de rol van een van de centrale accenten van binnenverlichting op zich te nemen. 
  • Met kolommen. Decoratie in Romeinse stijl met nette stenen gewelven vormt een organische aanvulling op het heldere en elegante klassieke interieur.

stenen boog ontwerp

stenen boog ontwerp

bakstenen boog

Dit zijn de belangrijkste soorten bogen waartoe niet mag worden beperkt. De gekozen optie lijkt misschien niet op hen, wat betekent dat het een uniek idee wordt voor het inrichten van een kamer: een gang, een keuken, enz.. 

verlichte boog

bakstenen boog

stenen boog ontwerp

Foto van stenen bogen in het interieur van de kamers

Tot "herleven" verbeelding, je kunt eerst kennis maken met de geïmplementeerde projecten van bogen die geschikt zijn in de gang, hal, keuken, woonkamer, slaapkamer, op het balkon, loggia en zelfs in de badkamer.

boog in het interieur

Boog in de keuken

Boog in de slaapkamer

Bogen zijn niet alleen divers in vorm en schaduw, ze zijn ook in staat om te transformeren, dankzij het imago en de levensstijl van de eigenaren van het huis. Ze kunnen worden versierd met uw favoriete snuisterijen of foto’s om te genieten van de informele sfeer van het interieur..

boog in het interieur van de keuken

Op de foto is er een boog in een appartement in Scandinavische stijl. Het ontwerp combineert een schurend baksteenoppervlak met een gelakte houten vloer. 

Boog met natuursteen

Lichtboog in de keuken

Kleuraanbevelingen

Bij het decoreren van een boog is het belangrijk om speciale aandacht te besteden aan de kleurkeuze, evenals de schaduw van het afwerkingsmateriaal eromheen. Een lichtpalet kan als ideaal worden beschouwd, waardoor een element lichter wordt., "niet benauwend" structuur in de algemene setting.

beige stenen boog

bakstenen boog

Lichte stenen boog

Dit is een belangrijke nuance, aangezien de boog een overhangend object is. Een donkere schaduw zal de ruimte in de kamer visueel beperken en verkleinen..

gemarmerde boog

stenen boog

grijze boog

Voorbeelden van bekleding rond de boog

Het type bekledingsmateriaal rond de gebogen structuur moet de stijl van interieurdecoratie voortzetten – de modernste of "semi-antiek".

bekleding rond de boog

trim rond de boog

bekleding rond de boog

fotogallerij

Als de keuze na nadenken en twijfel toch viel op het apparaat van de boog in de kamer, er zijn al voorkeuren in vorm en schaduw, er is een geschikt materiaal voor decoratie gevonden, dan is het decoratieve element zeker "zal passen" in het interieur en gaat vele jaren mee.

Boog gemaakt van steen: afwerkingsopties, soorten, ontwerp, kleur, foto in het interieur-8 Boog gemaakt van steen: afwerkingsopties, typen, ontwerp, kleur, foto in het interieur-7 Boog gemaakt van steen: afwerkingen, typen, ontwerp, kleur, foto in het interieur-6 Boog gemaakt van steen: afwerkingsopties, soorten, ontwerp, kleur, foto in het interieur-5 Boog gemaakt van steen: afwerkingen, soorten, ontwerp, kleur, foto in het interieur-4 Boog gemaakt van steen: afwerkingsopties, typen, ontwerp, kleur, foto in het interieur-3 Boog gemaakt van steen: afwerkingsopties, typen, ontwerp, kleur, foto in het interieur-2 Boog gemaakt van steen: afwerkingen, soorten, ontwerp, kleur, foto in het interieur-1 Boog gemaakt van steen: afwerkingsopties, soorten, ontwerp, kleur, foto in het interieur-0