Gordijnontwerp in Scandinavische stijl: kenmerken, soorten, materialen, kleuren

Gordijnen in Scandinavische stijl creëren een gezellige sfeer zonder het interieur te overladen met onnodige details. Raamtextiel omlijst alleen ramen en heeft geen verduisterend effect. Dit is praktisch in de noordelijke klimaten van de Scandinavische landen, waar extra verlichting van de woonruimte vereist is. De gordijnen voor de ramen mogen ook volledig ontbreken, wat helemaal in de geest van Zweeds design is..

Gordijnontwerp in Scandinavische stijl: kenmerken, soorten, materialen, kleuren

Kenmerken van de keuze van gordijnen

Voor een Scandinavisch interieur moet je gordijnen kiezen:

 • eenvoudige en laconieke vormen;
 • rustige kleuren;
 • genaaid van natuurlijke stoffen.

licht gordijn

Afgebeeld is een eetkamer in Scandinavische stijl bij een raam met linnen gordijnen.

gordijn gemaakt van natuurlijke stof

wit gordijn

laconiek gordijn

Afgebeeld is een woonkamer in Scandinavische stijl met melkachtige gordijnen.

Welke soorten gordijnen kunnen het beste in het interieur worden gebruikt??

In Scandinavische interieurs kun je zowel lange vloeiende gordijnen en tule als korte jaloezieën gebruiken. De belangrijkste vereiste voor het textielontwerp van raamopeningen is terughoudendheid, eenvoud en gebruiksgemak..

Gordijnen

Lange gedrapeerde gordijnen zijn meestal doorschijnend en blokkeren geen direct zonlicht om de woonruimte binnen te komen. Vaak worden ze zonder tule gebruikt, wat buiten het raam een ​​gevoel van eenheid met de natuur creëert..

grijs gordijn

gedrapeerd gordijn

gordijn

Gordijnen (tule)

Gordijnen, of pure tule, zijn ook te vinden in Scandinavische interieurs. Ze laten het licht goed door en versieren het raam.

Scandinavische tule

witte tule

Romeinse gordijnen

Vouwgordijnen worden gebruikt als een zelfstandig element voor raamdecoratie en als aanvulling op lange gordijnen..

Romeinse gordijnen

vouwgordijn in de slaapkamer

Romeins gordijn

Afgebeeld is een Scandinavische woonkamer met katoenen vouwgordijnen.

Jaloezieën

Jaloezieën in Zweeds design zijn vrij gebruikelijk, omdat ze een laconieke uitstraling hebben en de esthetiek van minimalisme in het interieur ondersteunen..

witte jaloezieën

Rolluiken

Rolgordijnen ondersteunen ook de Scandinavische richting en zijn heel praktisch in gebruik..

Rolluiken

Rolluiken

Welk materiaal te kiezen voor gordijnen?

Als materiaal voor gordijnen worden natuurlijke stoffen gebruikt. Het is praktisch, esthetisch en laconiek, wat het meest consistent is met de Zweedse benadering van interieurontwerp. De volgende materialen worden gebruikt bij het naaien van gordijnen:

 • Linnen is een natuurlijke stof geweven van plantaardige vezels en heeft een karakteristieke structuur. Linnen gordijnen zijn lichtdoorlatend, hygroscopisch en duurzaam. De stof kreukt gemakkelijk, is niet altijd perfect gedrapeerd, en dit kenmerkt gewoon de Scandinavische stijl, verre van pretentie en pracht. Bij het bepalen van de lengte van de gordijnen moet er rekening mee worden gehouden dat puur linnen vatbaar is voor krimp, maar als er een kleine hoeveelheid viscose in de compositie zit, wordt de stof statischer. Linnen heeft natuurlijke kleuren, of is geverfd in lichte tinten.
 • Katoen is een natuurlijke stof van plantaardige oorsprong, vrij dicht en veerkrachtig. De structuur is afhankelijk van de productiemethode, de dikte en configuratie van de draden. Het materiaal kleurt goed, waardoor het ideaal is voor gekleurde gordijnen. Ze kreuken licht, draperen gemakkelijk en belemmeren de penetratie van zonlicht in de kamer niet..
 • Chintz is een dunne katoenen stof die wordt verkregen door draden strak te weven, waardoor het elastisch en statisch wordt. Hierdoor kun je chintz gebruiken voor het naaien van rolgordijnen en vouwgordijnen. Dunne, doorschijnende chintz-gordijnen passen ook perfect in de Scandinavische stijl, ze creëren een gezellige sfeer en zijn pretentieloos in gebruik. Kan effen of gekleurd zijn.
 • Mousseline is een natuurlijke stof geweven op basis van katoen, zijde of wol. De eigenschappen van het materiaal zijn afhankelijk van de samenstelling. Zo geeft de katoencomponent sterkte en uniformiteit van de structuur, zijde maakt de stof glad, dun en elastisch en wol geeft structuur en losheid. Mousseline gordijnen hebben een zachte textuur, uitstekende drapering en unieke tactiele eigenschappen.

katoenen gordijn

De foto toont een gezellige woonkamer in Scandinavische stijl met beige gordijnen met haken.

linnen gordijn

mousseline gordijn

linnen gordijn

Soorten snit van Scandinavische gordijnen

Raamtextiel zorgt voor een eenvoudig gesneden en ingetogen ontwerp, maar accenten zijn toegestaan. U kunt bijvoorbeeld scharnierende gordijnen naaien met bies aan de boven- of onderkant, of verticale stroken stof toevoegen. Verschillende franjes en lambrequins zijn niet welkom, maar laconieke haken kunnen worden gebruikt.

scandinavische gordijnen

Afgebeeld is een stijlvolle slaapkamer in Scandinavische stijl met laconieke gordijnen aan de scharnieren.

Foto-ideeën in het interieur van kamers

Er zijn veel opties voor raamdecoratie, afhankelijk van het doel van de kamer..

Keuken

Keukengordijnen in Scandinavische stijl maximaliseren het uitzicht naar buiten en laten licht de kamer binnen. Dit zorgt voor het nodige comfort bij het koken en eten. Gordijnen kunnen lang zijn als de ruimte het toelaat. In kleine keukens worden praktische korte, rol- of vouwgordijnen gebruikt..

Scandinavische keuken

licht gordijn

donkere gordijnen van natuurlijke stof

Op de foto is er een keuken met een accentmuur en donkere gordijnen van natuurlijke stof.

Woonkamer of hal

Woonkamergordijnen in Zweedse stijl brengen gezelligheid in huis en zorgen voor ontspanning met een gezin.

linnen gordijn

gordijn voor woonkamer

tule in de woonkamer

Slaapkamer

Gordijnen voor een Scandinavische slaapkamer creëren een gevoel van bescherming tegen de buitenwereld, maar overbelasten de kamer niet.

gordijn voor slaapkamer

gordijn in de slaapkamer

tule in de slaapkamer

Kinderkamer

De wereld van een kinderkamer moet individueel en speciaal zijn. In Zweeds design zijn niet alleen kinderspeelgoed, boeken, decor, maar ook gordijnen heldere details..

rolgordijn in het bureau

gordijn voor kinderkamer

wit gordijn in de kinderkamer

Loggia of balkon

Volgens de Scandinaviërs mogen gordijnen op een loggia of balkon het uitzicht op het prachtige landschap buiten het raam niet blokkeren..

balkongordijn

Op de foto een loggia met een zithoek en glas-in-loodramen omlijst door gordijnen.

Kleurenspectrum

Gordijnen in Scandinavische stijl moeten ofwel oplossen in het algehele kleurenschema of een accent in het interieur creëren. Als het een zacht, gedempt kleurenpalet is, pastelkleuren, dan zijn gordijnen van de meest delicate, lichte tinten geschikt. Als het interieur uit contrasten bestaat, kunt u gordijnen gebruiken met geometrische patronen die inherent zijn aan deze specifieke stijl, bijvoorbeeld een zigzag, een strook of een herhalend patroon..

De meest acceptabele kleuren voor gordijnen:

 • Wit – maakt het interieur licht en luchtig.
 • Grijs – combineert witte muren en zwart decor in één ensemble.
 • Turkoois – zal de koude kleuren van het Scandinavische interieur doen uitkomen.
 • Geel – fleurt het interieur op en voegt zonneschijn toe.
 • Beige – creëert een sfeer van warmte en comfort.
 • Roze – geeft de kamer zachtheid.
 • Blauw – voeg elegantie toe aan het interieur.

contrast gordijn

geel gordijn

roze gordijn

Afgebeeld is een gezellige slaapkamer in Scandinavische stijl met roze gordijnen..

geelgroen gordijn

donker gordijn

Aanbevelingen voor het kiezen van een kroonlijst in Scandinavische stijl

In Scandinavische interieurs worden de eenvoudigste en meest beknopte kroonlijsten gebruikt, in de regel enkelvoudig.

Het type bijlage is anders:

 • Ronde kroonlijsten met wandmontage. Gordijnen zijn erop gespannen, uitgerust met lussen, ringen of oogjes. Dergelijke gordijnhouders zijn handig in het dagelijks leven en fungeren als decoratief element bij het decoreren van ramen in Scandinavische stijl..
 • Platte plafondlijsten die zo onzichtbaar mogelijk zijn in het interieur. Tegelijkertijd worden speciale vlechten en haken gebruikt om de gordijnen op te hangen. Dergelijke kroonlijsten kunnen worden verborgen in een speciaal ingerichte nis onder het plafond, waardoor u het effect van “zwevende” gordijnen kunt bereiken.

plafond kroonlijst

kroonlijst aan de muur

kroonlijst pijp

Afgebeeld is een Scandinavische slaapkamer met linnen gordijnen.

fotogallerij

Bij het kiezen van gordijnen in de Scandinavische stijl, moet eraan worden herinnerd dat esthetiek eenvoud en natuurlijkheid is..

Ontwerp van gordijnen in de Scandinavische stijl: kenmerken, soorten, materialen, kleuren-8 Ontwerp van gordijnen in de Scandinavische stijl: kenmerken, soorten, materialen, kleuren-7 Ontwerp van gordijnen in de Scandinavische stijl: kenmerken, soorten, materialen, kleuren-6 Gordijnontwerp in Scandinavische stijl: kenmerken, soorten, materialen, kleuren-5 Gordijnontwerp in Scandinavische stijl: kenmerken, soorten, materialen, kleuren-4 Ontwerp van gordijnen in de Scandinavische stijl: kenmerken, soorten, materialen, kleuren-3 Gordijnontwerp in Scandinavische stijl: kenmerken, soorten, materialen, kleuren-2 Gordijnontwerp in Scandinavische stijl: kenmerken, soorten, materialen, kleuren-1 Gordijnontwerp in Scandinavische stijl: kenmerken, soorten, materialen, kleuren-0