Hoe marmer in het interieur te gebruiken?

Het is moeilijk om een ​​meer klassieke en populaire textuur te bedenken dan marmer. Een verscheidenheid aan patronen en kleuren, evenals variaties van afwerkingsmaterialen met imitatie van marmer, stelt u in staat om het in totaal verschillende richtingen te gebruiken: van wanddecoratie tot meubelcreatie.

Hoe marmer in het interieur te gebruiken?

Welke soorten zijn er??

Marmer in het interieur is echt en nagebootst. Overweeg de kenmerken van elk type, de voor- en nadelen van het gebruik.

Natuurlijk marmer

Natuurlijk marmer wordt geproduceerd in de vorm van platen, platen, platen van verschillende groottes, evenals marmerchips. Door het te mengen met polyesterhars krijg je een stevig aanrechtblad voor elk doel. Flexibele steen verdient speciale aandacht: een modern afwerkingsmateriaal, de dunste snede steen, gelijmd op een flexibele basis.

Een andere release-optie is in de vorm van kant-en-klare producten: marmeren werkbladen, wandtegels, vloertegels, mozaïeken en een gootsteen. Van de voordelen van natuurlijk materiaal onderscheiden zich:

  • sterkte en duurzaamheid (levensduur meer dan 100 jaar);
  • hygiëne (bacteriën, schimmels, schimmels leven niet op het oppervlak);
  • weerstand tegen hoge temperaturen;
  • mooie verschijning.

Een van de nadelen, naast de hoge kosten, is de complexiteit van de verwerking. Het is bijna onmogelijk om zelf een product van deze steen te maken..

natuurlijke marmeren panelen

Imitatie marmer

Imitatiesteen is verkrijgbaar in totaal verschillende formaten en materialen. Algemene voordelen van “vervalsingen”:

  • Verscheidene kleuren. Naast natuurlijke natuurlijke tinten kan het nogal ongebruikelijk zijn: roze, bordeaux, blauw.
  • Gemakkelijk te verwerken. PVC wordt gesneden met een gewoon mes, tegels met een speciaal mes – maar je kunt het zelfs met je eigen handen op de muren of vloer leggen.
  • Winstgevende prijs. Elk materiaal dat textuur imiteert, is goedkoper dan het origineel. Daarom is de beslissing om marmer aan het interieur toe te voegen goedkoop..

Keramische tegels en porcellanato

Het verfraaien van gebouwen met gemarmerde tegels is een klassieke oplossing die wortel zal schieten in elk interieur en in elk budget past. In bouwmarkten zijn er veel opties voor decoratieve coatings: van economy tot luxeklasse.

In vergelijking met natuurlijk wit marmer zijn tegels minder duurzaam – maar hun duurzaamheid is vaak meer dan genoeg voor woonruimtes. Een ander nadeel zijn de naden tussen de elementen van porselein of tegels. Maar als het werk met hoge kwaliteit wordt gedaan, mogen ze niet opvallen..

porseleinen aardewerk met marmereffect op de vloer

Op de foto licht porseleinen aardewerk op de muren en vloer

Sierpleister

Het is verrassend dat dit materiaal zelden voor muren wordt gebruikt: glanzend Venetiaans pleisterwerk is naadloos, duurzaam, heeft een onovertroffen visuele gelijkenis met natuurlijk marmer.

Maar u moet de imitatie van marmer in het interieur met behulp van gips aan een professional toevertrouwen: alleen een werker met uitgebreide ervaring kan een unieke accentmuur creëren.

Venetiaans gemarmerd gips

Behang

De eenvoudigste manier om een ​​steen in het interieur van de woonkamer te passen, is met behulp van behang: met een hoogwaardige lijmverbinding van voeg tot voeg creëer je een naadloos oppervlak op de juiste plaats. Behang kan standaard zijn: non-woven of vinyl, of zelfklevend. De laatste zijn niet bang voor water, gemakkelijk schoon te maken.

behang met marmerstructuur

PVC-panelen

Goedkope kunststof panelen worden nauwelijks geassocieerd met het concept van “luxe” dat inherent is aan marmer. Maar als het de taak is om met een beperkt budget een badkamer in te richten, passen ze perfect! Er zijn verschillende tinten te koop: roze, blauw, beige grijs. Evenals texturen: imitatie van tegels, plaatsteen, enz..

pvc gemarmerde panelen

Op de foto het interieur van de badkamer met PVC-panelen voor marmeren tegels

laminaat

Dit materiaal imiteert voornamelijk hout, maar dure steenstructuren zijn ook te vinden in de collecties van de fabrikanten. Bijvoorbeeld de selectie indrukwekkende patronen van Quick Step met marmeren tegels.

marmer patroon laminaat

Linoleum

Gewalste marmeren vloeren komen nog minder vaak voor dan laminaatvloeren. Donkere kleuropties zijn verkrijgbaar in winkels, voornamelijk van commerciële klassen – omdat marmer is erg populair in kantoor-, winkelruimte;.

gemarmerd linoleum

MDF-panelen

Wandpanelen zijn een kant-en-klare optie voor het afwerken van keukenschorten en andere verticale oppervlakken. De meeste fabrikanten produceren dezelfde ontwerpen op panelen en werkbladen, dus als je een keuken bestelt, heb je geen problemen met het ene oppervlak dat niet bij het andere past..

beige gemarmerd mdf paneel

imitatie van marmer in het interieur

Welke kleur is?

Meestal zie je het gebruik van wit marmer in het interieur. Lichte basis, grijze strepen – dit is precies wat verschijnt als het woord “marmer” in de eerste plaats.

witte marmeren trap

Afgebeeld is een witmarmeren trap

De tweede meest populaire is beige. Ziet er zachter uit in vergelijking met de eerste optie, creëert een warmere sfeer. Het feit is dat de hoge temperatuur van de schaduw de kou van de steen dooft..

beige marmeren aanrecht

beige marmeren muren

Zwart marmer sluit de TOP-3 af. Een donkere tint helpt bij het creëren van interessante composities: het past goed bij zowel een lichte steen als andere texturen.

zwarte marmeren vloer

zwart gemarmerde muren

Minder populair, maar daardoor exclusiever, zijn kleuroplossingen. Groen wordt geassocieerd met malachiet en klassieke kasten. Bruin is een warm zwart dat goed samengaat met beige. Blauw, roze, bordeaux en lila worden gebruikt om accenten te accentueren.

groen marmer aan de muur

roze marmeren aanrecht

blauw marmer in het interieur

Wat kan er af??

Marmer op de vloer in het interieur is een teken van goede smaak en een hoog inkomen. Ziet er stijlvol uit, kan worden gecombineerd met alle materialen, raakt niet uit de mode. In de keuken, badkamer, hal is het beter om natuursteen, tegels, porselein aardewerk te leggen. Er is voldoende laminaat, linoleum in woonkamers, slaapkamers, gangen.

combinatie van marmer en houten vloer

Afgebeeld is een marmeren tegelvloer in de keuken

Marmerachtige muren zijn niet alleen goed in badkamers: het marmeren tv-gedeelte in de woonkamer past niet alleen in de barokstijl, maar ook in moderne interieurs.

marmer in het interieur van de woonkamer

Bij het zoneren van een ruimte is het niet nodig om hoge statische schermen onzichtbaar te maken (van glas) of aan te passen aan de afwerking van de rest van de wanden. Markeer met marmer als je de aandacht op de partitie wilt vestigen.

scheidingswand in het interieur

Kolom – zo’n architectonisch element hoeft ook niet verborgen te zijn: plaats het op de voorgrond, bedek het met marmeren tegels en markeer het bovendien.

kolomafwerking met marmer

Een ander architectonisch detail – een nis vereist speciale aandacht: om de uitsparing in het interieur te verslaan, neem de imitatie van marmer als basis: verlichting wordt binnen gelegd of planken worden geïnstalleerd.

nissen voor planken in de badkamer

In particuliere huizen wordt de open haard beschouwd als het centrale element van de woonkamer, dus deze moet niet alleen functioneel, maar ook mooi zijn. Bestel een marmeren structuur of steen een kant-en-klaar exemplaar.

marmeren open haard in de woonkamer

Bogen, drempels, dozen hoeven niet van hout te zijn: in sommige stijlen is marmer meer geschikt voor deuropeningen.

deuropening decoratie met marmer

Om een ​​​​interieur hoogtepunt te maken van gewone raam- of deurhellingen, zal marmeren bekleding helpen: hiervoor zijn MDF-panelen, tegels, flexibele steen het meest geschikt.

decoratie van vensterhellingen

Een dure marmeren vensterbank vereist geen extra decoratie: je kunt zelfs gordijnen weigeren om dit luxueuze interieurelement niet te overlappen.

beige marmeren vensterbank

Bescherming tegen opspattend water en vet, evenals een stijlvol uiterlijk van de keukenset, zorgen voor een marmeren schort. Om het idee uit te voeren, zijn tegels, porcellanato en MDF-panelen geschikt..

wit gemarmerde schort

Wat meubels, decoratie en andere huishoudelijke producten doen??

Meestal vervangt een laag natuur- of kunststeen het aanrecht: in de keuken in het werkgebied, eettafel, salontafel, console in de gang. De steen kenmerkt zich door stevigheid en onderhoudsgemak, waardoor hij onvervangbaar is als onderstel voor tafels..

natuurlijk marmeren aanrecht

Minder vaak wordt marmer gebruikt voor meubelfronten – maar het is de moeite waard om te erkennen dat kasten met “marmeren” deuren er spectaculair uitzien!

keukenfronten in marmer

Vazen, potten, beeldjes en andere kleine marmeren details zijn het perfecte accent voor elke ruimte.

vaas met marmerstructuur

interieur van marmer

Als er geen vrije horizontale oppervlakken zijn, wordt marmeren decor aan de muur gehangen: in de vorm van klokken, lijsten voor schilderijen of spiegels, panelen.

gemarmerde wandklok

Waar wordt marmer mee gecombineerd??

Bij het maken van ontwerpen “voor de leeftijden”, combineer marmerpatronen met hout: dit duet zal nooit uit de mode raken.

In de badkamers ziet de symbiose met kleine glasmozaïeken er origineel uit.

Variaties van grijs marmer in het interieur creëren harmonieuze combinaties met metaal: chromen sanitair of gouden decor zal de steen op een nieuwe manier laten schitteren.

combinatie van marmer met hout

badkamerdecoratie met marmer met goud

combinatie van marmer met mozaïek

De industriële stijl biedt een originele symbiose met beton, en zodat de stoom niet te koud lijkt, wordt deze verdund met hout.

combinatie van marmer en beton

Op de foto een combinatie van zwarte steen met hout en beton

Welke stijl kun je gebruiken??

Aanvankelijk werd marmer beschouwd als een element van uitsluitend paleisstijlen: barok, art deco, klassiek.

Tegenwoordig heeft hij zijn plek gevonden in minimalisme, geavanceerde hightech en zelfs oosterse wabi-sabi..

art deco marmeren trap

modern badkamerontwerp

gang in de stijl van minimalisme

Maar je kunt overal marmeren details vinden. Neoklassiek, Scandi, Art Nouveau, Loft-ontwerpen bevatten vaak marmeren vloeren, badkamermuren of werkbladen.

biohaard in de woonkamer

grijze keuken met marmeren aanrechtblad

Hoe het eruit ziet in het interieur van de kamers?

Het is het meest gebruikelijk om marmer in badkamers te zien, maar de decoratie van andere kamers verwelkomt dit materiaal ook..

In het interieur van de keuken worden de vloer, een schort in marmer gelegd en werkbladen gemaakt. Het is beter om natuursteen te kiezen voor het werkgebied – het heeft bacteriedodende eigenschappen, is niet bang voor hoge temperaturen.

keuken-woonkamer ontwerp

marmeren aanrecht met spoelbak

marmeren ronde bovenkant

Omdat steen in een woonkamer met veel textiel eerder een uitzondering is, wordt het als accent gebruikt. Toepassingen: muur achter tv, salontafel, scheidingswanden, kolommen, vensterbanken.

accentmuur in de woonkamer

Marmeren tegels op de vloer vergemakkelijken de reiniging bij de ingangsdeur, wanddecoratie verlengt de levensduur van de gang na renovatie.

marmeren tegels op de vloer in de gang

beige marmeren vloer

Marmeren vensterbanken gaan jarenlang mee, zelfs op koude, niet-geïsoleerde loggia’s! Ga je isoleren? Leg marmeren porseleinen aardewerk op de warme vloer.

marmeren vensterbank op het balkon

decoratie van muren van een balkon onder marmer

Marmer is een veelzijdig materiaal! Afhankelijk van de kleur, textuur en toepassing past het in totaal verschillende stijlen en ruimtes..

Hoe marmer in het interieur te gebruiken? -5 Hoe marmer in het interieur te gebruiken? Hoe marmer in het interieur te gebruiken? -3 Hoe marmer in het interieur te gebruiken? -2 Hoe marmer in het interieur te gebruiken? -1 Hoe marmer in het interieur te gebruiken? -0