Hoe wenge-kleur in het interieur gebruiken?

5-10 jaar geleden was de donkere kleur van wengé op het hoogtepunt van populariteit: in bijna elk appartement zag je een kledingkast, bed of decor in deze tint. In een modern interieur komt wengé niet meer zo vaak voor, maar tevergeefs. Bij verstandig gebruik zal deze nobele donkere tint een vleugje elegantie toevoegen..

Hoe wenge-kleur in het interieur gebruiken?

Wat is deze kleur??

Net als eik of walnoot is wengé een houtsoort die is afgeleid van de gelijknamige Afrikaanse boom. Natuurlijk hout van deze soort won aan populariteit, niet alleen vanwege de uitstekende donkere toon en uitgesproken textuur (bruin met zwarte nerven ziet er erg decoratief uit), maar ook vanwege zijn eigenschappen.

Het materiaal is zeer dicht, duurzaam, schokbestendig. Niet vatbaar voor buigen, rotten, schimmels en schimmelaantasting. De moeilijke verwerking en het extreem lage aantal resterende bomen maken het natuurlijke materiaal echter extreem duur en praktisch ontoegankelijk..

Maar de fabrikanten konden zich aanpassen en vandaag bieden ze een imitatie van de wengé-tint in 2 versies:

  • Lamineren. Klassiek gelamineerd spaanplaat, bedekt met een film van een geschikte kleur en textuur.
  • kleurstof. Natuurlijk hout van een andere soort is bedekt met een speciale verf, die het mogelijk maakt om gelijkenis met de originele bron te bereiken.

keuken wengé tot aan het plafond

Op de foto de kleur van wengé in de keuken

Wat zijn de tinten van wengé?

In tegenstelling tot dezelfde eik, die melkachtig, gebleekt, rustiek, helder, natuurlijk, antiek, tabak is, heeft de schaduw van wengé meestal geen extra namen en wordt in catalogi aangeduid met één woord. Tegelijkertijd ziet de kleur van wengé er van verschillende fabrikanten anders uit:

  • Melinge. Diep donkerbruin met een koele ondertoon, die wordt bereikt door grijze vlekken.
  • Tsavo. Warme chocoladetint.
  • Aruba. Verzadigd gamma, vertrekkend in bordeaux.
  • Linum. De lichtste toon met de fijnste nerven.
  • Magie. Neutrale donkere tint.

keuken donker en licht hout

wenge melinge

schaduw van wengé

Ga verantwoord om met de keuze van de wengékleur in het interieur: de mogelijkheden voor combinaties met andere tinten zijn afhankelijk van de verzadiging en temperatuur.

wengé linum

wengé aruba

Met welke kleuren past het??

Omdat wengé-meubels bijna zwart zijn, werkt deze moeilijke tint ongeveer op dezelfde manier. Wenge wordt gecombineerd met bijna het hele kleurenpalet.

wengé deur

combinatie van wengé met blauw

combinatie van wengé met wit

De eerste kanshebber voor een paar wengé-tinten is wit. De tonen daarentegen zien er helder, maar ingetogen uit. U kunt grijs gebruiken als extra lichte tint. Toegegeven, in het geval van smelten kan de combinatie te vervaagd worden – je moet heldere accenten toevoegen.

Harmonieuze duetten worden verkregen door wengékleur te mengen met lichte warme metgezellen: beige, melkachtig, zand. Meestal wordt deze combinatie gebruikt bij het creëren van een klassiek interieur met wengé, omdat is getest en werkt.

Wat betreft zwart, je moet het er niet mee overdrijven: voeg zoveel mogelijk kleine details toe aan meubels in wengékleur op een lichte achtergrond..

combinatie van wengé met rood

Op de foto een combinatie met rood

combinatie van wengé met licht hout

combinatie van wengé met rood in de keuken

Verwaarloos het kleurenschema niet: de kleur van wengé in het interieur ziet er even goed uit met pastel en felle kleuren. Het is gebruikelijk om cold meling te combineren met lichtblauw, blauw, groen. Warme tsavo pakken geel, oranje, rood. Moeilijk Aruba gaat naast paars op een nieuwe manier spelen.

combinatie van wengé met beige

combinatie van wengé met groen

Toepassingsopties

Het gebruik van de wengé-schaduw is uitgebreid: meestal worden meubels gemaakt in wengé-kleur, maar het wordt ook gebruikt voor het decoreren van muren, vloeren, plafonds, het maken van accessoires en zelfs textiel.

Meubels in wengékleur

Wenge-meubels in het interieur zijn een indicator van status. Geïnstalleerd in elke kamer – woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer, kinderkamer, hal.

Voor de hal worden salontafels, muren, trottoirbanden gemaakt. In de keuken kan wengé de hele set of een deel ervan zijn – de onderste laag is donker gemaakt, de bovenste is gekleurd of licht. Of ze worden uitsluitend in het eetgedeelte gebruikt: in de vorm van een tafel met stoelen of een bank.

keuken in wengé kleur

Afgebeeld is een klassieke melkbruine keuken

meubel wengé

wengé muur in de hal

De slaapkamer kan van vloer tot plafond in een schaduw worden ingedeeld (kledingkast, bed, dressoirs), of kan beperkt als accent worden gebruikt. Een vrijstaande ladekast bijvoorbeeld vestigt de aandacht op de gewenste ruimte.

Interieurartikelen kunnen 100% donker of gemengd zijn: bijvoorbeeld wengékasten, gevels – licht eiken of esdoorn. De combinatie van witte glans met donker hout oogt modern.

modern dressoir wengé

donkere houten muur

Decoratie en accessoires

Decoratieve elementen benadrukken de goede smaak, maar trekken niet de aandacht van gasten. Dit kunnen spiegels, kleine salontafels, fotolijsten zijn. Gesneden scheidingswanden of schermen, die de ruimte in zones onderverdelen, zien er niet minder indrukwekkend uit..

spiegel wengé

donkere lamellen aan de muur

salontafels wengé

Gordijnen en ander textiel

De stof wengé noemen is natuurlijk niet helemaal correct: met dit concept wordt de donkerbruine kleur van textiel bedoeld..

De gordijnen zijn goed op zichzelf, maar zien er het beste uit in combinatie met crème-, melkachtige, olijf-, grijze, blauwe tinten. Hetzelfde geldt voor kussens en vloerkleden op de bank – als ze allemaal van chocolade zijn, zal de compositie te saai blijken te zijn.

combinatie van twee soorten gordijnen

bruine gordijnen met wit

donkerbruine gordijnen

Deuren en ramen

Deuren in wengékleur zijn een veelzijdige optie voor verschillende stijlen. In de klassieker passen bijvoorbeeld prachtige reliëfdoeken met bas-reliëfs. In modern – modellen met rechte lijnen, heldere vormen, in minimalisme – doof.

Donkere ramen zijn een geweldig alternatief voor conventionele witte ruiten. Ze zien er duurder uit, passen goed bij binnendeuren.

donkere deuren in het interieur

bruin raam

wengé deuren met beglazing

Ladder

De eigenaren van landhuizen staan ​​​​voor een moeilijke keuze: waar moet je een trap van maken? Normaal hout is niet altijd geschikt, maar donker Afrikaans hout is veelzijdiger. Het ziet er even goed uit, zowel in combinatie met gebeeldhouwde balusters als glazen balustrades..

moderne trap in huis

donkere houten trap

Hoe het eruit ziet in decoratie?

Bij het uitvoeren van grote reparaties en het vervangen van de vloer wenden velen zich tot de schaduw van wengé. Donkere vloer – nobele, esthetische, hoewel niet erg praktische optie.

Maar als er een robotstofzuiger in uw appartement woont of u vindt het niet erg om eens in de paar dagen schoon te maken, dan zouden er geen problemen moeten zijn. Van alle afwerkingsmaterialen worden laminaat, linoleum en kwartsvinyl als het gemakkelijkst te onderhouden beschouwd..

houten wanddecoratie

Op de foto de kleur van wengé in de decoratie van de muur

laminaat op de badkamermuur

wengé tegel in het toilet

Naast de wengévloer in het interieur, zijn wanden van deze tint vaak versierd met panelen. Het ontwerp ziet er goed uit achter het bed of tegenover de bank – als basis voor een tv met een audiosysteem.

Vloer en muren zijn niet het enige gebruik voor wengé-kleur. Donkerhouten lamellen worden bijvoorbeeld vaak gebruikt om het plafond te decoreren: op een witte achtergrond ziet het decor er goed uit.

houten panelen voor muren

interieur zonering

donker plafond wengé

In de keuken wordt de toon gebruikt voor werkbladen en schorten. Ze kunnen zelfs in één kleur worden gemaakt – er is een grote selectie MDF-panelen op de markt, gedecoreerd met dezelfde film als de werkoppervlakken.

wanddecoratie voor tv

Voor welke stijlen is geschikt??

In tegenstelling tot rode houtachtige tinten zoals beuken, elzen, kersen, is bijna ebbenhout veelzijdiger. Als roodharige uitsluitend geschikt is in klassieke decoratie, dan zijn donkerbruine tinten geschikt voor moderne trends..

Voorbeeld: hightech. Omgeven door glas en metaal, ziet wengé er passend uit, het belangrijkste is om interieurartikelen in een minimalistisch ontwerp te selecteren.

eettafel wengé

Wenge keuken in scandi-stijl

wengé kast in de badkamer

Puur minimalisme kiest dit ook uit alle houtsoorten: neutraal, maar niet zwart, ideaal voor grote oppervlakken.

Bij het combineren van incongruente (fusion), zullen individuele chocolade-items gemakkelijk hun plaats vinden.

wengé loft-stijl

desktop wengé

Hoe het eruit ziet in het interieur?

We hebben al vermeld dat wengé absoluut in elke kamer kan worden gebruikt. Maar onthoud de regel: de overvloed aan donkere details maakt de compacte ruimte nog kleiner. Dus in kleine ruimtes voorzichtig gebruiken en alleen in combinatie met een lichtpalet..

Keuken

Gelukkige eigenaren van grote keukens kunnen zich een rijke hoek- of U-vormige set veroorloven met bovenkasten, etuis, kolommen, een eiland. Een overvloed aan diepe tonen wordt gecompenseerd door lichte afwerkingen en decor.

Belangrijk! Voor gevels zijn handgrepen zeker nodig – dankzij hen zullen er veel minder afdrukken op de deuren zijn.

wengé keuken in loftstijl

Op de foto een combinatie van wengékleur met beton

ronde eettafel in donker hout

keuken wengé minimalisme

Als de keuken minder dan 10 vierkante meter is, moet u kiezen wat voor u belangrijker is: visuele ruimte of donkere meubels. Om de vrije ruimte te behouden, althans visueel, zijn alleen de onderste rij kasten gemaakt in wengé of worden ze puntsgewijs gebruikt: voor werkbladen, stoelen, eettafel.

keuken gevel in wengé kleur

Woonkamer

Met de hal zijn de regels hetzelfde: in een grote kan de hele situatie in donker hout zijn, in een kleine – alleen kleine details in een schaduw van wengé.

boekenkasten in de woonkamer

ongebruikelijke console voor tv

donkere salontafel

Houd er bij het kiezen van een tv-console of een muur met veel planken en lades rekening mee: stof is perfect zichtbaar op het oppervlak en je zult het 2-3 keer per week moeten afvegen. Daarom is het beter om de voorkeur te geven aan gesloten opslagsystemen..

Als je niet van de rijke kleuren van meubels houdt, gebruik dan een kleur op de vloer of muren..

zonering van de keuken-woonkamer

Slaapkamer

Een paar jaar geleden waren slaapkamersets met de toevoeging van een melkachtige tint populair. Tegenwoordig zien ze er verouderd uit, dus als je alle meubels in dezelfde kleur en stijl wilt, neem dan een volledig donkere. En om de omvang te neutraliseren, kiest u voor een minimalistisch ontwerp. Lichte muren en vloeren, wit of crème decor, textiel zal helpen om de sfeer gezelliger te maken..

markeer het bed in de slaapkamer

donkere muur in de slaapkamer onder een boom

stopcontacten aan het hoofdeinde van het bed

Gang

Als de woonkamer het hart van het huis is, dan is de gang het gezicht. Het ding dat zich in elke toegangsgroep bevindt, is een deur. Het interieurontwerp kan van alles zijn: het is goed als het in harmonie is met de binnenopeningen en is gemaakt in wengé.

Hetzelfde meubilair werkt het beste voor de voordeur van de koffie. Ingebouwde modellen zien er niet omvangrijk uit, dus het is beter om de kledingkast aan te passen aan de individuele maat.

donkere meubels in de gang

ganghanger in wengé

moderne hal met donkere meubels

Badkamer

De badkamer is de plek waar wengé het meest geschikt is! Een donkere kast, plank of rek past perfect in de omgeving van glanzend sanitair en lichte tegels.

wengé in de badkamer

decoratie van muren in de badkamer onder een boom

Schrap wengé niet uit het ontwerp, aangezien het achterhaald is: pas het gewoon op een nieuwe manier toe in een modern interieur..

Hoe wenge-kleur in het interieur te gebruiken? -5 Hoe wenge-kleur in het interieur te gebruiken? Hoe wenge-kleur in het interieur te gebruiken? -3 Hoe wenge-kleur in het interieur te gebruiken? -2 Hoe wenge-kleur in het interieur gebruiken? -1 Hoe wenge-kleur in het interieur te gebruiken? -0