De keuken inrichten met pvc-panelen: voor- en nadelen, toepassingen, ontwerpideeën

Een keuken inrichten met pvc-panelen is een eenvoudige en goedkope optie die kan worden gebruikt om een ​​stijlvol modern interieur te creëren. Om niet te worden verward met de keuze van de lamellen zelf en om ze correct te installeren, lees onze instructies.

De keuken inrichten met pvc-panelen: voor- en nadelen, toepassingen, ontwerpideeën

Voor- en nadelen van afwerking met pvc-panelen

Het verfraaien van de keuken met panelen heeft zijn voor- en nadelen ten opzichte van andere methoden. Laten we ze in meer detail bekijken:

Voor-en nadelen
 • Goedkoop. Een m2 van een dergelijke afwerking kost gemiddeld 150 roebel..
 • Bestand tegen vocht. Plastic is niet bang voor stoom, condensaat en water.
 • Hygiëne. Wandpanelen worden afgeveegd met een vochtige doek, gewassen en zelfs schoongemaakt met producten.
 • Makkelijk te installeren. Om de muren in de keuken met panelen te versieren, hebt u geen speciale vaardigheden en speciaal gereedschap nodig..
 • Breed kiezen. PVC-panelen zijn monochroom, met imitatie van verschillende materialen en zelfs geprefabriceerde fresco’s.
 • Angst voor hoge koorts. De meest beschermde modellen zijn bestand tegen maximaal 170C, standaard kunnen smelten door aanraking van een hete koekenpan of steelpan.
 • Neiging tot mechanische schade. Elke onhandige slag splijt de lamel, en poetsen met een harde borstel bederft de bovenste laag.
 • Burn-out kleur. Als de tekening is afgedrukt met thermische overdracht, zal deze na verloop van tijd vervagen door zonlicht.

Wat zijn de soorten panelen??

Voordat u de keuken omhult met plastic panelen, moet u erachter komen wat ze zijn. Laten we eens kijken naar de hoofdcategorieën.

Er worden 4 soorten onderscheiden in vorm en grootte:

 1. Panelen. Lamellen bekend bij velen, 150-500 mm breed. De standaardlengte is 3 m. Na het installeren van de panelen zijn de naden bijna onzichtbaar, dus koop gerust composities met een patroon of imitatie van materialen.
 2. Voering. Het ziet eruit als een standaard houten exemplaar, maar is gemaakt van plastic. De breedte is gemiddeld 10-12 cm, de lengte van één lamel is 2-6 m. Het is mogelijk om de lattenbodems zowel horizontaal als verticaal te leggen..
 3. Tegel. Vierkante stukken zijn er in verschillende maten. Zijlengte varieert van 300 tot 980 mm. Door de bevestiging in de groeven lopen de naden niet uit elkaar en vormen de tegels één geheel.
 4. Lakens. De grootste pvc-optie. Plaatplastic bereikt 2 meter breed en 4 meter lang.

pvc-panelen op het schort

keuken lambrisering

plastic schort

Op de foto een schort voor een tegel van plastic

Ook verschillen kunststof panelen in de manier waarop het patroon wordt aangebracht:

 • Thermische overdracht. De goedkoopste en minst betrouwbare methode is om het beeld van film over te brengen. De afdruk is gemakkelijk te wissen en vervaagt in de zon.
 • Offsetdruk. Het paneel zelf valt onder de printerschachten, het beeld ziet er natuurlijk uit en gaat lang mee.
 • Lamineren. In dit geval wordt een film met een afbeelding eenvoudig op het plastic geplakt – deze methode is het meest betrouwbaar en is niet bang voor de zon of chemische reinigingsmiddelen..

panelen op de muren

panelen op de muren

Toepassingen in de keuken

Keukenpanelen kunnen alle oppervlakken of een ervan aantasten. Meestal worden plastic panelen gebruikt om het plafond, de muren en het schort te versieren..

Reparatie van het plafond van de keuken met plastic strips. Plafonddecoratie is gemaakt met speciale lamellen – ze verschillen van de muur in minder sterkte en een laag gewicht. Je moet er zo voorzichtig mogelijk mee omgaan, de kans op beschadiging van het materiaal tijdens de installatie is groot. Voordelen van het paneelplafond:

 • vervormt niet, zelfs niet na de overstroming;
 • is bestand tegen extreme temperaturen;
 • vereist geen oppervlaktevoorbereiding;
 • verbergt bedrading en communicatie.

Meestal worden gewone pvc-panelen gebruikt, maar om een ​​origineel interieur te creëren, kunt u het plafond decoreren met bedrukte strips.

plafonddecoratie met PVC-panelen

Op de foto is het plafond afgezet met PVC-panelen

pvc-plafondvoering

ingebouwde plafondverlichting

Wanddecoratie in de keuken met panelen. Wandbekledingsmaterialen zijn sterker en zwaarder. Keukenmuurontwerpen zien er niet goedkoop uit met kwaliteitslatten. Monochromatische planken of met imitatie van steen / houtstructuur zien er gunstig uit. Kies voor muren in de keuken naadloze structuren, anders hopen stof en vuil zich op in kleine openingen, wat bijna onmogelijk te reinigen is.

Horizontale wanddecoratie in de keuken zal de ruimte vergroten, en verticale installatie zal het plafond visueel verhogen.

kunststof wandbekleding

Op de foto, horizontale installatie van panelen

kunststof panelen met behang

keuken afwerken met plastic

Installatie op een keukenschort. Het gebied dat het meest te lijden heeft van keukenwerk, bevindt zich boven het aanrecht. PVC-panelen voor het schort moeten:

 • bestand zijn tegen hoge temperaturen (170C);
 • een gelamineerd oppervlak hebben;
 • worden gemonteerd zonder naden;
 • ga van boven en onder achter keukenkasten.

Als uw appartement een gasfornuis heeft, geef dan het idee op om het schort af te werken met panelen of bescherm het kookgedeelte extra. Zelfs hittebestendige lamellen zijn bang voor open vuur en kunnen smelten..

Op de een of andere manier is het decoreren van een keukenschort met pvc-panelen de meest budgetvriendelijke optie waarmee je een ongewoon ontwerp tot leven kunt brengen. Van felle kleuren tot schilderijen van stedelijke motieven, landschappen of stillevens.

schort onder het mozaïek

Op de foto, plastic platen voor mozaïek

Waar moet u op letten bij het kiezen??

Let bij de aanschaf van materiaal voor het bekleden van plafonds of wanden op de volgende aspecten:

 • de juiste geometrie van elk canvas – zonder golven en vervormingen;
 • uniformiteit en kwaliteit van kleur, kleurverzadiging van alle lamellen;
 • gebrek aan chips, scheuren, krassen en andere beschadigingen;
 • patroonovereenkomst.

Ga naar een grote ijzerhandel om hoogwaardige afwerkingsmaterialen te kopen. Dit zal helpen om defecte pvc-lamellen en problemen ermee te voorkomen – van onbevredigende resultaten bij de reparatie tot het vrijkomen van schadelijke stoffen in de lucht..

plaat plastic

Op de foto een vel plastic voor keramische tegels

pvc-panelen op de muren

pvc-panelen op de muren

Een patroon en kleur kiezen?

De keuze van kleuren, texturen en variëteiten van prints op de panelen is alleen vergelijkbaar met behang – er zijn opties op de markt voor elke smaak! Dankzij dit kunt u interessante ideeën implementeren..

 1. Monochroom. Ziet eruit als geverfde muren, praktisch en stijlvol.
 2. Met materiële imitatie. Hoe beter de print, hoe natuurlijker het resultaat eruit zal zien. Er zijn steen, hout, metaal.
 3. Met een herhalend patroon. Hetzelfde beeld op alle planken, die, wanneer gemonteerd, tegels of andere afwerkingen imiteert.
 4. Met compositie. Verschillende elementen vormen een enkele afbeelding – landschap, stilleven, kunstcanvas.

pvc-panelen voor hout

Op de foto een schort van plastic met imitatie van hout

wandpanelen met patroon

imitatie steen op plastic

De keuze van kunststof panelen voor de keuken hangt af van de grootte van de kamer. Kleine patronen, lichte kleuren voor kleine keukens, grote prints en donkere kleuren voor ruime. Glanzende materialen vergroten de ruimte, matte materialen hebben geen invloed op de visuele grootte.

Ze gaan ook uit van stijl: imitatie van metaal past in minimalisme en hi-tech, metselwerk – in loft en scandi, natuurlijk hout – in klassiekers.

bakstenen muurpanelen

Op de foto PVC-platen met een baksteenpatroon

Hoe de keuken te omhullen??

U kunt de werkmuur in de keuken zelf bekleden met PVC-panelen, hiervoor het benodigde gereedschap voorbereiden, het materiaal kopen en de instructies bestuderen.

verticaal stapelen van voering

Op de foto is er een variant van een visuele verhoging van het plafond met behulp van afwerking

Gereedschappen en materialen

Voor het monteren van een kunststof wand is een minimum aan gereedschap nodig, dat in elk huishouden terug te vinden is:

 • potlood en meetlint;
 • gebouw niveau;
 • mes en schaar;
 • hamerboor of hamerboor;
 • zelftappende plug;
 • schroevendraaier en zelftappende schroeven, nietjes en een nietmachine of lijm (afhankelijk van het type bevestiging).

Stap-voor-stap instructie

Als alles wat je nodig hebt bij de hand is, beginnen we met de afwerking. Er zijn 2 manieren om lamellen te bevestigen: met latten en direct op de muur. We zullen elke installatiemethode stap voor stap analyseren.

Wireframe-methode:

 1. Wandoppervlakken reinigen en met een antischimmelmiddel insmeren.
 2. Behandel houten of metalen latten voor het frame met een antiseptische en vochtbescherming.
 3. Markeer de muur vanaf de onderkant boven de beoogde plint met een waterpas.
 4. Monteer de buitenprofielen aan de boven-, onder- en zijkanten van het frame.
 5. Bevestig de binnenprofielen over de toekomstige panelen. Ze moeten op een afstand van maximaal 50 cm van elkaar worden gemonteerd..
 6. Plaats de eerste plank in de hoek, na het afsnijden van de zijgroef bij de aangrenzende muur. Bevestig op een zelftappende schroef of beugel.
 7. Steek de tweede in de groef, zet vast.
 8. Herhaal het vereiste aantal keren.
 9. Snijd het laatste stuk op de gewenste maat, plaats in het profiel en zet op zijn plaats.
 10. Monteer beslag – buiten- en binnenhoeken, plint.

Hoe PVC met klemmen te bevestigen, zie de instructies:

stapsgewijze installatie van panelen op het frame

Frameloze manier:

 1. Verwijder de oude hoes.
 2. Putty en primer de muren, ze moeten perfect vlak zijn.
 3. Snijd de zijgroef van het eerste keukenwandpaneel, reinig de achterkant.
 4. Breng lijm aan op de lamel in stappen van 25 cm.
 5. Aan de muur monteren.
 6. Herhaal dit voor de rest van de planken en plaats de volgende in de groef van de geïnstalleerde.

muurplamuur

de pvc-slotverbinding inkorten;

lijm pvc-paneel:

installatie van kunststof panelen op lijm

Gebruik voor montage zonder frame een speciale lijm voor plastic, kit of vloeibare nagels.

Opties voor interieurafwerking

Een van de voordelen van de frame-installatie van decoratieve panelen is de mogelijkheid om eventuele communicatie te verbergen. Profiteer er 100% van door leidingen en elektrische bedrading achter de panelen te verwijderen. Vergeet niet om de toegang tot hen te verlaten door een klein luik op een geschikte plaats te installeren..

verouderde pvc-panelen

Op de foto is er een plastic wanddecor onder een oude boom

keukenontwerp met pvc-panelen

kunststof panelen in de keuken

Kunststof panelen helpen bij het in zones onderverdelen van de keuken – het uitstekende plafondframe boven de eettafel helpt bijvoorbeeld het eetgedeelte te benadrukken.

Als u een keuken met reeds geïnstalleerde panelen wilt transformeren, is het niet nodig om ze te veranderen – gebruik een zelfklevende film of verf het plastic, nadat u het eerder hebt geprimed met een samenstelling met een hoge hechting.

schilderen van plastic voering

Op de foto een variant van het schilderen van pvc-voering

pvc voering op de muur

grijze pvc-panelen

fotogallerij

Nu weet je alles over het inrichten van een keuken met kunststof lamellen: van de juiste keuze tot de stapsgewijze montage aan de muur. Opties voor het afwerken van de keuken met kunststof panelen, zie foto-ontwerp in onze galerij.

De keuken inrichten met pvc-panelen: voor- en nadelen, toepassingen, ontwerpideeën-8 De keuken inrichten met pvc-panelen: voor- en nadelen, toepassingen, ontwerpideeën-7 De keuken inrichten met pvc-panelen: voor- en nadelen, toepassingen, ontwerpideeën-6 De keuken inrichten met pvc-panelen: voor- en nadelen, toepassingen, ontwerpideeën-5 De keuken inrichten met pvc-panelen: voor- en nadelen, toepassingen, ontwerpideeën-4 De keuken inrichten met pvc-panelen: voor- en nadelen, toepassingen, ontwerpideeën-3 De keuken inrichten met pvc-panelen: voor- en nadelen, toepassingen, ontwerpideeën-2 De keuken inrichten met pvc-panelen: voor- en nadelen, toepassingen, ontwerpideeën-1 De keuken inrichten met pvc-panelen: voor- en nadelen, toepassingen, ontwerpideeën-0