Hoe maak je de keuken onsterfelijk?

Bij het maken van het ontwerp van de perfecte keuken, moet de hoofdregel worden onthouden: schoonheid moet praktisch zijn. Dan is uw keuken echt onverwoestbaar, meubels en apparaten zullen u jarenlang van dienst zijn. Laten we eens kijken uit welke componenten deze onverwoestbaarheid bestaat..

Hoe maak je de keuken onsterfelijk?

Kleur

Het interieurontwerp van elke kamer, inclusief de keuken, is in de eerste plaats kleur. Ja, materialen zijn belangrijk, maar kleur is het eerste dat opvalt. Onze perceptie van ruimte hangt ervan af, het bepaalt de sfeer. Ontwerpers discussiëren nog steeds over welke kleur het meest praktisch is. Sommige voor beige, andere voor koffie, sommige voor wit.

In de regel zijn de meeste keukens in ons land klein van formaat, dus het is beter om lichte kleuren te gebruiken, bijvoorbeeld lichtgrijs of hetzelfde wit.

Bovendien blijkt witte kleur, ondanks zijn schijnbare onpraktischheid, onverwacht het meest geschikt te zijn. Stof is er niet op te zien, water stromen, spatten zijn niet zichtbaar. Het vervaagt niet met ongelijke zonnevlekken.

U kunt in dit geval een reflecterend oppervlak gebruiken om de ruimte visueel verder uit te breiden, maar onder bepaalde verlichting kunnen er vingerafdrukken zichtbaar zijn op de glans.

witte keuken

Muren

Tegenwoordig biedt de markt een enorm scala aan materialen – van wasbaar behang en sierpleister tot plastic panelen, maar tegels zijn nog steeds het meest praktische materiaal..

Goede keramiek is duurzaam, ze zijn niet bang voor veranderingen in temperatuur, vochtigheid, ze zijn gemakkelijk te wassen en moeilijk te krassen. Dit is precies de optie die nodig is voor een onuitputtelijke keuken..

keukenmuren van tegels

Schort

Het lijkt erop dat het schort een stuk van de muur is boven het werkoppervlak en achter de kachel, wat betekent dat het op dezelfde manier moet worden afgewerkt. Inderdaad, het meest voorkomende materiaal voor het decoreren van een schort zijn keramische tegels. Maar is deze optie wel zo praktisch??

Het grootste nadeel zijn de tegelvoegen. Als het oppervlak van de tegel zelf alle noodzakelijke eigenschappen heeft, zijn de naden een zeer zwak punt. Het schort wordt veel vaker gewassen dan de rest van de muren, wat betekent dat de voeg snel zal verslechteren. Het zal regelmatig moeten worden bijgewerkt, wat lastig is..

We zullen geen rekening houden met opties van MDF, multiplex en andere materialen, die, hoewel ze door fabrikanten worden aangeboden, niet de nodige eigenschappen hebben..

houten schort

Geschikte materialen omvatten steen, zowel natuurlijk als kunstmatig. De eerste optie is hygroscopisch, absorbeert geuren en is moeilijk schoon te maken. De tweede is bang voor hoge temperaturen en kan ook niet naadloos zijn bij grote maten. Daarom begrijp je het zelf – we gaan verder.

Het meest praktisch is een glazen schort. Het praktische niveau is maximaal – ingesteld en jarenlang vergeten. Gehard glas is zeer duurzaam, je kunt het op alle mogelijke manieren wassen, zelfs wrijven met een borstel (natuurlijk geen metalen). Het glas is niet bekrast, het is niet bang voor hoge temperaturen, de zonnestralen geven er niet om, geen naden. Bovendien kunt u achter transparant glas elk ontwerp maken, zelfs de meest kwetsbare materialen, van een fotocollage tot imitatie van marmer of metselwerk..

gevild

Vloer

Bij het kiezen van een materiaal voor de vloer in de keuken, moet u rekening houden met alle risico’s die inherent zijn aan deze kamer. En de belangrijkste factor is water (gemorste, gelekte, natte stoom). Bovendien hoopt vuil zich het snelst op op de keukenvloer..

Ja, de keuken wordt vaker gewassen dan de gang, dat wil zeggen, de vloer is vaker versleten en wordt blootgesteld aan meer wasmiddelen. En een andere belangrijke factor is contact met verschillende producten, het kunnen voorwaardelijke bieten, koffie, wijn zijn, die de vloer “voor altijd” kunnen kleuren.

Op basis van de bovenstaande risico’s heeft het vloermateriaal een universele nodig, en er is er een – dit is keramische tegels, of nog beter – porselein aardewerk.

porseleinen steengoed vloer

Om voor de hand liggende redenen hebben we natuurlijk hout weggegooid, laminaat, dat bijzonder in de mode is geworden. Ook met gepolijst beton en gietvloeren zijn er zeer praktische mogelijkheden. Hun nadelen zijn echter dat ze moeilijk te repareren zijn..

Modern porselein aardewerk heeft alle eigenschappen die geschikt zijn voor de meest onverwoestbare keuken. Bovendien biedt de moderne markt een enorme keuze aan texturen en kleuren. Je kunt er zelfs uitzien als marmer, zelfs onder een natuurlijke parketvloer.

zelfnivellerende vloer

Plafond

Hoewel er veel opties zijn om het plafond af te werken, is na het verschijnen van spanplafonds op de markt de relevantie van de rest gewoon verdwenen.

Het spanplafond is duurzaam, het is niet bang voor vocht of temperatuur, het is gemakkelijk te onderhouden, het past in elk ontwerp. Het is de perfecte keuze voor de perfecte keuken.

spanplafond in de keuken

Koptelefoon

Laten we zeggen, om de klassiekers te parafraseren – aangezien er meesters zijn, zijn er zoveel opties voor keukensets, maar we hebben de meest praktische nodig. Een headset is dus:

  • Gevels. Dit is wat we zien als we naar het keukenblok kijken – de deuren en de oppervlakken van de lades. U kunt natuurlijke materialen en kunstmatige gebruiken. Van de natuurlijke zal massief eiken of beuken het beste zijn. Van de kunstmatige is MDF / spaanplaat gebruikelijk, maar een hoge luchtvochtigheid bederft het beeld. En ons doel is om te stellen en te vergeten. Er zijn ook kunststof gevels – ze zijn sterk genoeg en kunnen lang meegaan als ze goed worden onderhouden.. 
  • Uitrusting. Met scharnieren kun je niet zomaar gissen, je moet in elk geval vertrouwen op het advies van een professional. Maar de handgrepen zijn het meest praktisch – deze zijn van metaal en met een minimaal reliëf, omdat er stof in zit..

massief houten keuken

Tafelblad

Huisvrouwen weten zeker dat schoonheid het niet waard is bij het kiezen van een aanrecht. Het canvas moet alles kunnen weerstaan:

  • hoge temperaturen;
  • vochtigheid;
  • agressieve media (wasmiddelen, azijn, enz.);
  • sterke mechanische belasting.

Daarnaast moet het onderhoud eenvoudig en aantrekkelijk zijn. En volgens alle kenmerken wordt een kunststeen het beste materiaal, het is ook een agglomeraat, het is ook een composiet.

aanrechtblad van kunststeen

Wassen

Alles is hier eenvoudig – een chroom-nikkellegering of gewoon een roestvrij staal. Na een keer verschenen te zijn, zijn dergelijke spoelbakken nog steeds het meest praktisch.

Met de bestaande nadelen (luidruchtig, soms krassen), gaan deze spoelbakken zeer lang mee en zien ze er esthetisch aantrekkelijk uit voor de hele levensduur.

roestvrijstalen spoelbak

Meubilair

Wat een keuken zonder eetgroep, een comfortabele toog en een kitchenette. We zullen de ontwerp- en stijlkwesties verlaten, omdat maximale bruikbaarheid belangrijk voor ons is, dat wil zeggen dat de nadruk vooral ligt op het materiaal voor meubels. Welke meubels zijn het meest onverwoestbaar??

Fabrikanten bieden keukenmeubels van verschillende materialen, van spaanplaat tot metaal, en sommige bekwame mensen voegen meer toe, bijvoorbeeld meubels gemaakt van cement (beton). Dit is echt onverwoestbaar meubilair, maar het heeft een aantal nadelen, waarvan de belangrijkste het enorme gewicht is..

Houtsurrogaten, zoals spaanplaat, vezelplaat en MDF zullen we niet in overweging nemen, gezien de kwetsbaarheid van dergelijk materiaal in een keuken. De enige uitzondering is multiplex, het is een sterk en duurzaam materiaal..

eettafel

Het meest voorkomende meubilair in keukens is massief hout. Het materiaal is praktisch, betaalbaar (als het geen waardevolle houtsoort is). Hardhout heeft meer de voorkeur: eiken, beuken, essen. Massief grenen meubelen gaan echter ook jarenlang mee..

Je kunt ook in de richting van metalen meubelen kijken, gesloopt zal het zeker nog vele decennia niet zijn. De combinatie van metaal en duurzaam gehard glas ziet er bijzonder goed uit en gaat lang mee..

tafel met glazen blad

Textiel

Keukentextiel zet de toon (gordijnen), legt accenten (tafelkleden, vloerkleden, handdoeken). Het verschil met textiel in andere kamers is dat keukentextiel intensiever wordt gebruikt. Daarom moet praktische bruikbaarheid voorop staan ​​om veelvuldig wassen te weerstaan..

Gemengde stoffen met een hoog gehalte aan bamboe, linnen, katoen zijn geschikt voor de keuken. Van de gordijnmodellen kunt u het beste denken aan rolgordijnen, vouwgordijnen of jaloezieën..

vouwgordijnen in de keuken

Welnu, hier hebben we de meest praktische keuken verzameld die ons vele jaren van dienst zal zijn en die gedurende deze tijd vers en relevant zal blijven..