Keuken zonder bovenkasten: huidig ​​ontwerp, 51 foto’s

Een paar jaar geleden leek een keuken zonder bovenkasten een ongelooflijk idee, maar tegenwoordig verlaten steeds meer mensen hangende lades ten gunste van minimalisme. We bieden u aan om erachter te komen hoe een keuken eruitziet zonder een bovenste laag, of het de moeite waard is om dit idee in een klein gebied te implementeren en waar u opslagruimte kunt organiseren?

Keuken zonder bovenkasten: huidig ​​ontwerp, 51 foto's

Voor-en nadelen

Een keuken inrichten zonder bovenkasten is controversieel. Sommigen vinden deze oplossing modern, terwijl anderen de voorkeur geven aan klassieke headsets. Single-tier keukens hebben hun eigen voor- en nadelen waarmee rekening moet worden gehouden..

Voor-en nadelen
 • De kamer wordt vrijer
 • U hoeft niet te reiken of een trapladder te gebruiken
 • Schoonmaken gaat sneller
 • De kosten van de headset zijn 30-50% lager
 • Minder opslagruimte
 • Wanddecoratie vereist
 • Moet vaker bukken

Voorbeelden voor verschillende lay-outs

Er is geen gouden standaard voor het plannen van een keuken zonder bovenkasten; het kan zowel in lange en smalle kamers als in ruime studio’s worden geïmplementeerd. De vorm van de meubelopstelling moet worden gekozen op basis van de parameters van de keuken.

Gelijkvloerse keuken in de studio

Op de foto is er een keuken met een eiland zonder bovenkasten.

U-vormige keuken met raam

Opbergen van keukengerei op de reling

 • De hoekset past in bijna elke keuken, met zijn hulp is het eenvoudig om een ​​​​werkdriehoek “fornuis-gootsteen-koelkast” te organiseren.
 • Lineaire plaatsing is ideaal voor smalle keukens, secties met één niveau kunnen aan één kant of langs twee tegenoverliggende zijden worden geplaatst. De afwezigheid van bovenkasten zal de keuken visueel breder maken..
 • Dankzij de u-vormige opstelling is het probleem van het opbergen van tal van gebruiksvoorwerpen opgelost, maar dit kan alleen worden gerealiseerd in een aanvankelijk grote ruimte.

keuken met een bloemenschort

Op de foto een keuken met Provençaalse elementen.

smalle keuken met planken

smalle eenlaagse keuken

Hoe te zijn met een schort?

Het ontbreken van bovenkasten opent een onverwacht probleem dat moet worden opgelost: het schort. In keukens met bovenladen neemt het de ruimte tussen de modules in beslag en blijven de wanden in het werkgebied beschermd. Nieuwe omstandigheden vragen om nieuwe oplossingen, omdat de kans op beschadiging van de wandbekleding vrij groot is. Bij het kiezen van een schort is niet alleen functionaliteit belangrijk, maar ook design – het kan het interieur van de keuken transformeren.

Een van de mogelijke oplossingen is een schort voor een keuken zonder bovenkasten in de hele wand. Het is gemaakt van keramische tegels, mozaïeken of het gebied is geverfd met duurzame afwasbare verf. Deze coating heeft geen speciale zorg nodig en is gemakkelijk schoon te maken. Het verzorgen van kunststeen, metselwerk of beton vereist kennis en vaardigheid, maar het beschermen van werkruimten met glas zal het gemakkelijker maken.

ruime keuken met eiland

Op de foto een voorbeeld van een keukenset met eiland en inbouwapparatuur.

originele schort in de keuken

marmeren schort bij de kachel

Rechts afgebeeld is een keuken met een moderne marmeren achterwand in het werkgebied..

Het schort kan worden ontworpen en niet over de gehele breedte of lengte. Indien nodig wordt de hoogte teruggebracht tot een meter – dit is voldoende om de muren tegen spatten te beschermen. Een andere optie is om het tot aan het plafond te laten, maar de breedte te beperken tot de werkgebieden – fornuis en spoelbak.

De bovenrand van het schort is van twee soorten: recht en helder, of wazig. Dit effect wordt bereikt met tegels in de vorm van bakstenen, honingraten of andere niet-standaard vormen..

grijze keuken zonder blad

De foto toont een witte keuken in Scandinavische stijl met een origineel schort.

Wat te doen met de kap??

In klassieke keukens is de afzuigkap verborgen in een van de bovenste delen. Maar het wegwerken ervan betekent niet dat u extra ventilatie moet opgeven..

Er zijn verschillende mogelijkheden om een ​​afzuigkap in een keuken zonder bovenkasten te installeren:

 • Muur. Een breed scala aan ontwerpen en kleuren maakt het gemakkelijk om het juiste model te vinden. De afzuigkap kan dienen als extra plank of voor decoratieve doeleinden.
 • Plafond. De oplossing voor wie functionele apparaten liever verbergt. Dit type kap wordt ook gebruikt als lichtbron..
 • Verborgen. Op de markt zijn er modellen kookplaten en kookplaten met ingebouwde afzuigkappen, evenals individuele afzuigkappen die in het werkblad zijn ingebouwd.

afzuigkap vermomming

Op de foto een kap vermomd met witte panelen.

moderne schoorsteenkap

kap met planken

Let bij het installeren van een van de vermelde modellen op het kanaal. De pijp is gemaskeerd met een doos, verborgen in een muur of plafond.

In tegenstelling tot doorstroomkappen hebben recirculatiekappen geen luchtafzuiging nodig. Ze bevatten speciale filters die de lucht zuiveren en weer afgeven in de keuken. Het voordeel van dit type is niet alleen de afwezigheid van leidingen, maar ook in mobiliteit – indien nodig kan het zelfs in een kamer zonder ventilatie worden geplaatst.

recirculatie kap in het interieur

Op de foto is er een donkere keuken met een laconieke afzuigkap.

Waar het afdruiprek te plaatsen?

Traditioneel wordt de afdruiprek in de bovenkast geplaatst, maar andere plaatsingsmogelijkheden zijn niet minder praktisch..

U kunt de gebruikelijke opslag van borden in de kast behouden door de afwasdroger in de onderste lade te plaatsen. Zo zijn de borden verborgen voor stof en nieuwsgierige blikken, maar je zult er constant achter moeten bukken..

Een tafelblad of hangende droger helpt het gebruik van bestek te vergemakkelijken. Wandmontage neemt niet veel ruimte in beslag, maar de vaat is wel zichtbaar en kan stoffig worden. Het tafelbladontwerp, hoewel het een deel van de bruikbare ruimte in beslag neemt, stelt u in staat om het van plaats naar plaats te verplaatsen.

tafelblad afdruiprek

een afwasdroger in een la

Op de foto rechts een vaatwasdroger in de onderste lade.

Hoe apparatuur correct te verdelen??

Een vrijstaande koelkast doorbreekt het minimalisme van een keuken zonder bovenkasten. Er zijn twee manieren om uit deze situatie te komen: koop een inbouwdoos en bestel er een etui voor, of maak een frame met planken rond een gewone koelkast. Als er geen groot volume nodig is, vervang dan de koelkast door een compacte en plaats deze onder het aanrecht.

nis voor de koelkast in de kast

Afgebeeld is een koelkast met extra opbergkasten.

ingebouwde koelkast

koelkast onder het aanrecht

De ingebouwde oven wordt ofwel in de onderste module of op handhoogte geplaatst – dit maakt hem gemakkelijk te gebruiken. In het tweede geval blijft er een plaats voor de ingebouwde magnetron boven de oven. Dit bespaart bruikbare ruimte op het werkoppervlak..

ingebouwde oven

technologie ingebouwd in de etui

Op de foto rechts de mogelijkheid om inbouwapparatuur te plaatsen.

Kenmerken van de organisatie van verlichting

Het probleem van het verlichten van een keuken zonder bovenkasten wordt in de planningsfase opgelost, omdat elektrische werkzaamheden moeten worden uitgevoerd voordat ze opnieuw worden ingericht. Spotverlichting in het werkgebied zal uw dagelijkse taken gemakkelijker maken. Het kan worden gerealiseerd met behulp van LED-verlichting (als de kasten worden vervangen door planken), wand- of plafondverstelbare verlichting.

hanglampen boven het aanrecht

verlichting van het werkgebied

aan de muur gemonteerde keukenverlichting

Op de foto links een keukenontwerp zonder bovenkasten met een houtachtig aanrechtblad.

Onjuist geïnstalleerde hangende kroonluchters of omnidirectionele lampen kunnen een aantal problemen veroorzaken. Bijvoorbeeld om te verblinden of te storen tijdens het werk – laaggelegen personen kunnen met hun hoofd worden geraakt. Bovendien zijn ze niet bestand tegen de hoofdtaak van spotverlichting van een tafelblad..

originele keukenverlichting

wandverlichting voor keuken

Op de foto rechts, zwarte wandspots.

Hoe wandkasten te vervangen?

Onderkasten alleen zijn vaak niet voldoende om al je keukengerei op te bergen, zeker niet in een klein appartement. Dit kan worden opgelost door open planken, extra planken of een railingsysteem..

Open planken zijn geschikt voor keukens in Scandinavische stijl, Provence, loft, hightech, landelijk. Een van de voordelen is een decoratief uiterlijk, gebruiksgemak en ook veiligheid – er zijn geen deuren die hoofdletsel kunnen veroorzaken. De nadelen zijn onder meer de afzetting van stof en vet op het oppervlak en de noodzaak van frequente reiniging..

De bovenkast helpt de netheid te behouden, wat het algehele uiterlijk van de keuken niet beïnvloedt en zal dienen als bescherming tegen verontreiniging..

keukenplanken met keukengerei

De foto toont een voorbeeld van keukenontwerp in een landhuis.

planken in een witte keuken

wandkast

Extra planken vragen ruimte en zijn geschikt voor een ruime woning. Dit idee wordt gerealiseerd met behulp van dressoirs of dressoirs, die in de keuken kunnen worden achtergelaten of naar de eetkamer of gang kunnen worden gebracht..

Het relingsysteem is niet geschikt voor grootschalige opslag, maar kan voor het opbergen van keukengerei voor koken en serveren, bulkproducten en andere benodigdheden bieden.

servies in de eetkamer

extra planken in de keuken

ongebruikelijke keukenplanken

Op de foto rechts zijn er planken op pijpen in loftstijl.

Aanbevelingen voor kleine keukens

Bij afwezigheid van bovenkasten oogt een kleine keuken ruimer. Het is echter mogelijk dat het volume van de onderste kasten niet voldoende is om het nodige op te bergen.

De L-vormige indeling heeft meer capaciteit ten opzichte van de lineaire indeling en helpt om de ruimte efficiënter te gebruiken. Doordat er geen hangende kasten nodig zijn, kunt u de ramen ook gebruiken door het aanrecht eronder te plaatsen. Extra opslagruimte kan worden gecreëerd met open planken of mezzanines.

kleurrijke keukenschort

Op de foto is er een keuken zonder bovenkasten met planken en een origineel schort.

kleine keuken met planken

compacte keuken met raam

Op de foto rechts een kleine keuken zonder bovenkasten in Scandinavische stijl.

U kunt ruimte besparen door 2-3 extra kasten te krijgen door de eettafel te vervangen door een toog – u kunt zowel eten als koken op het aanrecht. En bewaar alles wat je nodig hebt hieronder.

bartafel in plaats van dineren

Ideeën voor wandontwerp zonder bovenkasten

Een lege muur in een keuken zonder bovenkasten zal op de een of andere manier de aandacht trekken, dus u moet beslissen of u zich op dit gebied wilt concentreren of het wilt “kalmeren”?

Kleur kan worden bereikt met kleur of materialen. Een bakstenen of krijtmuur zal bijvoorbeeld het interieur versieren. Een helder schort gemaakt van ongebruikelijke tegels, origineel behang of een schilderij in bonte tinten zullen ook geweldige accenten zijn.

witte bakstenen muur

Op de foto is er een keuken zonder hangende lades met een bakstenen muur.

ruwe baksteen in de keuken

krijt geschilderde muur

Een alternatief voor helderheid – rustige tinten en standaardontwerp, objecten op de planken zullen de aandacht trekken.

foto voor in de keuken

fotogallerij

Stijlvolle keukens zonder bovenkasten spreken velen aan, maar om de ruimte niet alleen mooi, maar ook comfortabel te maken, plan alles van tevoren. Voordat u met reparaties begint, moet u beslissen over verlichting, plaatsing van meubels, opslag en decor.

Keuken zonder bovenkasten: huidig ​​ontwerp, 51 foto's-8 Keuken zonder bovenkasten: huidig ​​ontwerp, 51 foto's-7 Keuken zonder bovenkasten: huidig ​​ontwerp, 51 foto's-6 Keuken zonder bovenkasten: huidig ​​ontwerp, 51 foto's-5 Keuken zonder bovenkasten: huidig ​​ontwerp, 51 foto's-4 Keuken zonder bovenkasten: huidig ​​ontwerp, 51 foto's-3 Keuken zonder bovenkasten: huidig ​​ontwerp, 51 foto's-2 Keuken zonder bovenkasten: huidig ​​ontwerp, 51 foto's-1 Keuken zonder bovenkasten: huidig ​​ontwerp, 51 foto-0