Hoe de maat van de keukenset kiezen?

Het gemak van het gebruik van keukenmeubels en de ergonomie van de keuken zelf zijn rechtstreeks afhankelijk van de correct geselecteerde maat van de keukenset. Vandaag zullen we u vertellen hoe u de ideale afmetingen van alle onderdelen van de headset correct kunt bepalen..

Hoe de maat van de keukenset kiezen?

Bovenkasten

De belangrijkste kenmerken van wandkasten zijn: hoogte, diepte, breedte. De optimale grootte van de tweede parameter wordt geselecteerd op basis van de breedte van het aanrecht en is gelijk aan de helft ervan. Kleiner – de doos zal te smal zijn en te weinig ruimte hebben, breder – het zal onhandig zijn om het werkgebied te gebruiken, er is een groot risico om het hoofd te raken.

Wat betreft de hoogte van de gevel variëren de standaardmaten tussen 70-90 centimeter. Als u van plan bent een keukenblok onder het plafond te installeren, mogen de bovenkasten meer dan 90 cm zijn, maar dan moeten ze horizontaal in 2 secties worden verdeeld en met aparte deuren worden geopend.

Belangrijk! De keuze van de hoogte van eventuele werkoppervlakken en keukenkasten moet gebaseerd zijn op de lengte van de gastvrouw. Een keuken is comfortabel te noemen, waarin het gemakkelijk is om met je hand minimaal de eerste plank van de ophangmodule te bereiken.

hoogte van de bovenkasten in de keuken

De breedte van de scharnierende dozen kan absoluut elke zijn: de gemiddelde waarde is 30-100 cm. Maar als de deuren gewoon scharnierend zijn en zijwaarts openen (en niet naar boven), beperk ze dan tot 40 cm. Dat wil zeggen, er moet 2 deuren op een doos 80 cm en breder.

Het advies! Wanneer u een keuken tot aan het plafond bestelt, vergeet dan niet een handige trapladder – ze kunnen opvouwbaar zijn of niet (afgebeeld). Een speciale ladder is veel veiliger dan gewone stoelen en helpt je om de spullen die je nodig hebt gemakkelijk van de bovenste planken te krijgen.

trapladder voor keuken

Hoogte schort

De plaatsing van de keukenkasten aan de muur hangt grotendeels af van de hoogte van de onderkasten en het schort erboven..

De standaard maten keukenschorten variëren in het bereik van 450-650 mm, terwijl:

 • 45-50 cm wordt zelden gebruikt, het wordt als de meest geschikte oplossing beschouwd voor appartementen met lage plafonds;
 • in kamers met grote afstanden van vloer tot plafond (bijvoorbeeld in stalinka’s of particuliere huizen), is het passend om de standaardmaat te vergroten tot 70-80 cm;
 • de afstand kan worden gekozen op basis van de afwerkingsmaterialen: MDF-platen worden bijvoorbeeld geproduceerd met een standaardhoogte van 600 mm, keramische tegels hebben meestal ook afmetingen die veelvouden zijn van 600.

Belangrijk! De vrije ruimte tussen de bovenste en onderste laag is niet altijd gelijk aan de afstand van de kookplaat tot de afzuigkap.

Bij het berekenen van deze parameter wordt rekening gehouden met het type plaat en het ontwerp van de kap:

 1. Gas. Hellend worden geïnstalleerd op 550-650 mm van het tafelblad, recht – op 700-800 mm.
 2. Elektrisch. De afzuigkappen bevinden zich hieronder: 450-550 voor schuine, 550-650 voor rechte lijnen.

Het advies! Bij het plaatsen van de afzuigkap is het ook belangrijk om rekening te houden met de hoogte – hoe groter de persoon, hoe hoger deze moet worden geïnstalleerd. Maar niet te hoog, anders zijn huishoudelijke apparaten gewoon niet effectief..

kaphoogte boven elektrisch fornuis

Onderkasten

Zij zijn het die de afmetingen van de toekomstige keukenset bepalen: vloerkasten. De standaard afmetingen van de onderkasten zijn 82-84 cm hoog, 60 diep. Maar ontwerpers en ergonomie-experts raden aan om de afmetingen van de keukenset te kiezen op basis van individuele parameters: in de eerste plaats de groei van degene die het grootste deel van de tijd in de keuken doorbrengt. Wat de grootte van de keukenset moet zijn van vloer tot werkoppervlak, zullen we in de volgende sectie analyseren.

Wat betreft de diepte, hier is het logisch om niet af te wijken van het gemak, maar van de afmetingen van standaard werkbladen. Meestal zijn er in winkels modellen met een breedte van 60 centimeter: het is voor hen dat de afmetingen van keukenkasten worden aangepast (540-560 mm). De behuizingen zijn bewust smaller gemaakt zodat er aan het uiteinde een kleine vrije rand overblijft..

Als je een breder tafelblad nodig hebt, is het raadzaam om de lades dieper te kiezen dan normaal. Dezelfde regel werkt in de tegenovergestelde richting – bij het kiezen van diepe meubels voor de keuken, moet u op zoek naar een werkblad op basis van individuele maten..

Vergeet de breedte van de kasten en gevels niet: de regels voor de onderste laag zijn dezelfde als voor de bovenste – niet breder dan 40 centimeter. Hoewel kasten met laden het handigst zijn – hier wordt de breedte alleen beperkt door de belasting van het beslag.

onderkasten voor keuken

Hoogte van vloer tot tafelblad

Of het nu gaat om een ​​inbouwkeuken of een modulaire keuken, deze moet in de eerste plaats comfortabel zijn. En het belangrijkste kenmerk dat deze indicator beïnvloedt, is de hoogte van het werkgebied. Het is tenslotte dat de meeste manipulaties tijdens het kookproces worden uitgevoerd..

Belangrijk! Houd rekening met de hoogte van de kast, poten en de dikte van het werkblad zelf – de gebruikelijke parameters zijn ongeveer 2,8-6 cm.

Om koken echt comfortabel te maken, raden we je aan om af te wijken van de normen en je te richten op je eigen groei. Een comfortabele keuken voor een lang en een klein persoon zijn immers twee verschillende keukens. Hieronder staan ​​de aanbevelingen voor groei:

 • 150-160. Je hebt geluk! Een standaard keukenset van 82 centimeter is het handigst.
 • 160-170. Voor mensen met een gemiddelde lengte is het beter om de meubelkasten te verhogen tot 88 cm.
 • 170-180. Beter als de kasten zich op 91 cm . bevinden.
 • 180-190. Voor hoogte boven het gemiddelde wordt de parameter 94 cm gebruikt.
 • 190-200. Is hij bijna 2 meter hoog? Bestel de meter hoogte van het meubel bij de fabrikant.

hoe de optimale hoogte van de keuken te bepalen

Het advies! Om de exacte cijfers niet te onthouden, moet u zich laten leiden door een eenvoudige indicator: keukenkasten moeten iets onder de taille zijn.

hoogte van keukenkasten

Afmetingen van decoratieve elementen

Het decor maakt de keuken niet minder of functioneler, daarom is de grootte van de decoraties in het algemeen niet zo belangrijk en meestal gebruiken fabrikanten standaardvormen of selecteren ze deze individueel voor de klant..

Wat geldt voor decoratieve elementen:

 • Basis / sokkel. Bedekt de poten van de sokkels, waardoor het ontwerp completer wordt. De standaard hoogte is 10-15 cm Ten opzichte van het einde van de deur moet deze 75-100 mm in de diepte worden verzonken, dit zorgt voor comfort tijdens het werken in de keuken.
 • Overlay. Meestal sluit het de holtes tussen de modules – bijvoorbeeld ter plaatse van de afzuigkap of gasboiler. Vervaardigd volgens individuele maten.
 • Kroonlijst. Een kleine strip die aan de boven- of onderkant van de kasten kan worden geïnstalleerd. Meestal 5-10 cm breed.
 • Pilasters. Verticale overlays voor een samenhangende look. Meestal gebruikt in klassieke of paleisinterieurs. Afmetingen variëren, afgestemd op de grootte van keukenmeubels.

voet / plint hoogte voor keuken

Functies voor de werkdriehoek

De keuze van ladeblokken en lades is slechts het halve werk. Vervolgens worden ze geïnstalleerd, rekening houdend met de eigenaardigheden van het interieur, de ruimte van de kamer en andere kenmerken..

Het eerste dat begint met de opstelling van de keuken, is de keuze van de vorm. En elke optie heeft zijn eigen kenmerken:

 • Direct. Aangezien de kruising van de twee rijen niet wordt verwacht, is het belangrijker om op de afstand tussen de zones te letten. Tussen de spoelbak en de koelkast is een ruimte van minimaal 40 centimeter nodig. Het is raadzaam om 80-120 cm tussen de kachel en de gootsteen te laten. Als de kachel op de rand staat, moet er een afstand van 30-60 centimeter tot de muur zijn.
 • Hoek keuken. Een set voor 2 muren wordt als correct beschouwd als de gootsteen zich in het midden bevindt en de koelkast en het fornuis aan de zijkanten. In dit geval mogen de doorgangen tussen de hoekpunten van de driehoek niet meer dan 2,5 m zijn – anders zal het te arbeidsintensief zijn om van de ene plaats naar de andere te lopen..

Het advies! Gebruik afgeschuinde hoeken in plaats van rechte om de L-vormige headset functioneler te maken: dergelijke kasten zijn ruimer en handiger dan normaal.

werkdriehoek in de hoekkeuken

 • Dubbele rij. Een voorwaarde die bij de afmetingen van deze keukenset in acht moet worden genomen, is een voldoende doorgangsbreedte. Elk figuur binnen 1-2 m is geschikt, maar 110-120 cm wordt als optimaal beschouwd. Dit is voldoende om voedsel uit een lade te halen of de koelkastdeur te openen, zonder de tafels aan de achterkant aan te raken.
 • U-vormig. Het is moeilijk om een ​​keuken correct te ontwerpen met de letter P: de dikte, lengte, breedte van het keukenblok moet worden gecorreleerd met het oppervlak van de kamer, rekening houdend met de aanbevelingen voor een recht, hoekig en parallel ontwerp. Zorg ervoor dat u nauwkeurige metingen uitvoert en een diagram tekent van toekomstige meubels, bepaal een voldoende aantal dozen voor het opbergen van servies en bestek, bepaal de plaatsen van ingebouwde apparaten, laat vrije gangpaden – geen enkel element mag anderen hinderen.

ergonomie van de U-vormige keuken

Houd rekening met extra nuances bij het maken van uw ideale keukenset die niet in de standaardmaten past:

 1. Als de keuken een doorgang is, evalueer dan het bewegingstraject en laat een vrij pad vrij, 0,9-1,1 m breed.
 2. De tafel wordt 0,7-0,8 m van de muur verwijderd – deze plaats is nodig om comfortabel van de tafel te tillen.
 3. Als een doorgang nodig is achter de rug van een persoon die aan de eettafel zit, is een ruimte van 0,9-1,1 m nodig.
 4. Bereken bij het kiezen van de grootte van de eetgroep de breedte van de tafel op basis van de formule: aantal gezinsleden * ruimte voor één persoon (60 cm).
 5. Het hoogteverschil van tafel en stoel moet ~ 30 centimeter zijn. Standaardafmetingen: respectievelijk 75 en 45 cm. Als de tafel gelijk ligt met het tafelblad (85), moeten de stoelen 55 zijn. Barkrukken (85) zijn geschikt voor staanders 115-130 cm.

ergonomie van de keuken

Houd er bij het ontwerpen van een keuken rekening mee dat normen altijd iets er tussenin zijn en niet altijd handig. Als uw parameters afwijken van de algemeen aanvaarde afmetingen, geef dan de voorkeur aan op maat gemaakte meubels: het kost meer, maar het zal comfortabeler zijn om in zo’n keuken te werken..