Hoe de stopcontacten op de juiste manier in de keuken plaatsen?

Correct geplaatste stopcontacten in de keuken zijn een garantie voor veiligheid en functionaliteit. Van alle elektrische apparaten in het appartement zijn het de keukenapparaten die de meeste elektriciteit verbruiken, dus het is zo belangrijk om de stopcontacten correct te verdelen.

Hoe de stopcontacten op de juiste manier in de keuken plaatsen?

Accommodatievereisten

Om de keuken veilig en gemakkelijk te maken, moeten bepaalde regels worden gevolgd:

  • Het plaatsen van stopcontacten in de keuken is alleen mogelijk waar vocht is uitgesloten..
  • Ze mogen niet meer dan 1 meter van het apparaat verwijderd zijn.
  • Bevoegde distributie is alleen mogelijk nadat alle parameters van de keukenset (hoogte, diepte en breedte van kasten en laden) duidelijk zijn gedefinieerd.
  • Het totale vermogen van elektrische apparaten per stopcontact mag de toegestane snelheid niet overschrijden.

Hoeveel stopcontacten heb je nodig??

Voordat u de installatie van stopcontacten plant, moet u het aantal aangesloten huishoudelijke apparaten tellen, en niet te vergeten de afzuigkap, waterkoker en magnetron. Het is ook de moeite waard om rekening te houden met de output van elektriciteit voor verlichting onder de bovenkasten. De resulterende hoeveelheid moet 25% worden toegevoegd voor het geval er in de toekomst andere apparaten verschijnen. Het handigst is om te beginnen met het plaatsen van stopcontacten voor inbouwapparatuur.. 

Wat zijn de beste stopcontacten om te gebruiken??

De keuze van stopcontacten hangt niet alleen af ​​van het ontwerp en de indeling van de keuken, maar ook van de specifieke kenmerken van hun gebruik. In de kookruimte zijn speciale producten met een verhoogde vochtbescherming geschikt – met siliconenmembranen (IP 44), die de contacten in de aansluitdoos zelf beschermen. Dergelijke producten worden geleverd met hoezen of gordijnen, waardoor vuil en spatten niet binnenkomen. Conventionele plafondcontactdozen worden zelden gebruikt..

Als u extra stopcontacten nodig heeft in een reeds gerepareerde keuken en u wilt de muren of een schort niet bederven, dan kunt u speciale uittrekelementen kopen en deze in het aanrecht verbergen. Met een lichte druk komt er een beschermend gedeelte naar buiten, dat de toegang tot het netwerk opent. Een andere optie is een opbouwhoekstopcontact of een hoekoverspanningsbeveiliging, die onder de kast van het keukenblok wordt gemonteerd.. 

De producten die in het werkblad zijn ingebouwd zien er geweldig uit en zijn bijna onzichtbaar, maar ze zijn onhandig voor constant gebruik. Dergelijke apparaten zijn handig wanneer u het apparaat voor een korte tijd moet aansluiten (blender, combine of mixer), maar voor een waterkoker is deze optie niet zo voordelig..

Intrekbare socket

Hoekdoos

Stopcontacten met deksel

De foto toont een handig T-shirt dat opengaat wanneer dat nodig is. Wanneer niet in gebruik, blijft het deksel gesloten..

Hoe correct te schikken in de keuken?

Om de gebruiksveiligheid te vergroten, moeten producten vrij verkrijgbaar zijn. Ook is de hoogte van de stopcontacten in de keuken afhankelijk van het type apparatuur en de opstelling van het keukenmeubilair. Voor een beter begrip verdelen experts de keuken in drie niveaus: boven, midden en onder. 

Koelkast stopcontacten

De stopcontactgroep voor dit apparaat moet op het lagere niveau zitten: zo ziet de keuken er netter uit. Het wordt aanbevolen om de koelkast op een hoogte van ongeveer 10 cm van de vloer aan te sluiten. Meestal geven fabrikanten aan van welke kant het snoer komt: dit is belangrijke informatie om je te helpen de stekkerdoosgroep aan de rechterkant te plaatsen. Het feit is dat het snoer van de koelkast kort is – slechts een meter – en het gebruik van verlengsnoeren is volgens de instructies verboden.

Als u van plan bent de koelkast vaker dan normaal uit te zetten, wordt de aansluiting boven het aanrecht acceptabeler. Deze methode is ook handig als, bij het monteren van een punt achter een elektrisch apparaat, het lichaam lelijk naar voren uitsteekt en de indruk van de keuken bederft..

De locatie van het stopcontact achter de zijwand kan niet esthetisch en competent worden genoemd, omdat het apparaat van de muur moet worden verwijderd. In sommige kleine keukens zal zelfs zo’n kleine verspilling van waardevolle centimeters merkbaar zijn.

Ingebouwde koelkast

Stopcontact aan de zijkant van de koelkast

Stopcontacten aan de linkerkant

Op de foto is de uitlaatgroep voor de koelkast links ervan in het schortgebied geïnstalleerd: zo staat het apparaat op gelijke hoogte met de keukenset.

De locatie van de stopcontacten in het werkgebied boven het tafelblad

In een standaard keuken bereikt de maximale hoogte van de sokkels 95 cm Kasten worden boven het werkgebied opgehangen, waardoor een scheidingswand voor het schort ontstaat. Op deze plaats moeten verschillende stopcontacten worden geplaatst, maar niet in het midden, maar dichter bij de lagere sokkels. De optimale hoogte is 15 cm boven de plint van het werkblad. In dit geval kunnen ze worden afgedekt met elektrische apparaten die gepland zijn om constant op het werkoppervlak te worden bewaard: bijvoorbeeld een koffiezetapparaat.

Er is een andere mening: appartementseigenaren die veel koken, plaatsen de stopcontacten het liefst onder hangende kasten. Het is dus handiger om de stekker eruit te trekken, zonder angst om de inhoud van de tafel aan te raken en af ​​te borstelen.. 

Iedereen kiest zelf het aantal toestellen. Het wordt aanbevolen om één set in een van de hoeken te plaatsen, de andere tussen de spoelbak en het elektrische fornuis op voldoende afstand ervan. Als er leidingen in de buurt zijn, moeten beschermkappen of rubberen afdichtingen worden geïnstalleerd.

Een andere interessante manier om de stopcontacten op de juiste manier boven het keukenwerkblad te plaatsen, is door een rail met beweegbare stopcontacten te installeren, zoals op de onderstaande foto. Deze optie dient niet alleen als een praktisch en functioneel apparaat, maar ziet er ook stijlvol uit..

Vergeet ingebouwde huishoudelijke apparaten in hangende kasten niet. Als er een magnetron is geïnstalleerd, moet hiervoor een apart stopcontact worden voorzien..

Een andere afhaalmaaltijd kan boven de eettafel worden gepland. Je hebt hem nodig om een ​​laptop, tv aan te sluiten of verschillende gadgets op te laden. Ook als je veel voor gasten moet koken, kun je er eenvoudig een keukenmachine of blender op aansluiten..

Stopcontacten boven het tafelblad

Apparaatcontactdozen

Meerdere verkooppunten

De foto toont een van de voorbeelden van aansluitdozen in de keuken: aan de zijkanten van het elektrische fornuis en in de hoek van de headset.

Waar plaats ik het beste de uitlaat voor de afzuigkap??

Afzuigkappen voor keukens verschillen niet alleen van elkaar qua uiterlijk, maar ook qua installatie. Producten zijn hangend en ingebouwd (verbonden met de kast), evenals aan de muur (apart opgehangen).

Als de afzuigkap in meubels wordt geïnstalleerd, bevindt het stopcontact zich in de kast of erboven. De gebruikelijke hoogte voor installatie is ongeveer 2 meter van de vloer, maar voor een succesvolle uitvoering is het beter om alle afmetingen van meubels en apparatuur duidelijk te kennen om de uitlaatgroep uit het zicht te installeren. Voor een wandafzuigkap is er een verborgen montagemogelijkheid, waarbij het aansluitpunt verborgen is in de kanaalafdekking. De universele montagehoogte van de stopcontacten voor de afzuigkap in de keuken is 110 cm vanaf het werkblad.

Verborgen capuchon

Stopcontacten zijn zichtbaar boven de kast

kap

Op de foto is er een keuken met de juiste locatie van de stopcontacten, waar voor elk apparaat een apart apparaat is toegewezen. Het stopcontact zit verstopt in de kap en is dus niet zichtbaar.

Het beste stopcontact kiezen voor een wasmachine of vaatwasser

Het is beter om van tevoren een aparte draad en stopcontact voor de vaatwasser te maken, en niet alleen voordat u een auto koopt, maar ook voordat u de keuken repareert. Voor alle apparatuur die in contact komt met water, is er een verplichte regel: elektrische punten zijn verboden aan de boven- of onderkant van de gootsteen. Het is ook verboden om stopcontacten achter de vaatwasser en wasmachine te plaatsen. Voor moderne ingebouwde apparaten is de verbindingsplaats gepland in het volgende gedeelte van de headset. Producten moeten zijn voorzien van vochtbescherming. Het idee van stopcontacten in de keukenbasis wordt geleidelijk verlaten, omdat niet elke basis een standaardhoogte heeft.

Vaatwasmachine

Oude auto

Plaatsing van stopcontacten

De foto toont een schematisch diagram van de verdeling van stopcontacten in de keuken.

Kookplaat- en ovenstopcontacten

Deskundigen zijn unaniem van mening dat het trekken van conclusies voor huishoudelijke apparaten riskant is: de apparatuur past misschien gewoon niet. Voor kookplaten moet rekening worden gehouden met het energieverbruik: als de kookplaat naar vier branders gaat, hebt u een speciaal stopcontact nodig, dat in eerste instantie is uitgerust met een stroomkabel. Het is noodzakelijk om de installatie-aanbevelingen van de fabrikant te volgen, die hij geeft.

Ovens worden, in tegenstelling tot kookplaten, verkocht met conventionele stekkers, dus het is niet nodig om hier iets uit te vinden: ze worden aangesloten op gewone stopcontacten.

Als er kasten zijn met scharnierende deuren aan de zijkanten van de kookplaat en de oven, kunnen de stopcontacten daarin worden geplaatst, ongeveer 20 cm achteruit.

Als de oven apart is geïnstalleerd, hoger dan normaal, dan is het stopcontact in de onderste kast gemaakt.

kookplaat

Kookplaat, oven

Fornuis en oven

Tips voor het organiseren van bedrading en automaten

Alle werkzaamheden aan elektrische bedrading in de keuken moeten beginnen met een tekening van een plan. Met een competente lay-out van de stopcontacten en markeringen kunt u alle parameters berekenen en veel problemen oplossen.

De bedrading in het appartement kan zowel verborgen als extern zijn, maar in een houten huis is interne installatie verboden. Hout is een brandbaar materiaal, dus draden en andere ontstekingsbronnen kunnen niet worden verborgen. 

Bedrading wordt alleen uitgevoerd als de elektriciteit is uitgeschakeld. 

De keuken is een ruimte met een hoge luchtvochtigheid en is voorzien van inbouwapparatuur met een metalen behuizing: dit alles dicteert de installatie van een inleidende aardlekschakelaar (aardlekschakelaar) in het dashboard. Voor aarding moet u stopcontacten met een speciaal contact gebruiken.

Verlengsnoeren kunnen niet in de keuken worden gebruikt: het dreigt kortsluiting te veroorzaken door per ongeluk opgesloten vocht of overbelasting van de bedrading.

Alle grote elektrische apparaten die in het artikel worden genoemd, hebben een hoog vermogen en sommige hebben te maken met water. Deze redenen houden rechtstreeks verband met het feit dat de installatie in afzonderlijke groepen moet worden uitgevoerd: elk in het schild heeft zijn eigen machine.

Als richtlijn kunt u onderstaande afbeeldingen gebruiken met de verdeellijnen van stopcontacten in de keuken voor apparatuur en verlichting..

Typisch bedradingsschema in een appartement

Kookplaat diagram

Hoe stopcontacten te plaatsen?

Fouten bij het installeren van aansluitpunten kunnen veel negatieve gevolgen hebben. Om stopcontacten veilig in uw keuken te plaatsen, zijn er strikte richtlijnen die u moet volgen:

  • Installeer geen stopcontacten en schakelaars in de keuken zonder een voorlopig plan te maken.
  • Het is niet toegestaan ​​stopcontacten onder en boven wasbakken te plaatsen. In extreme gevallen is het toegestaan ​​om producten met IP44 vochtbescherming boven de sifon te installeren.
  • Installeer geen apparaten in de buurt van het gasfornuis in de keuken..

Het plaatsen van stopcontacten in de keuken is een moeilijk en gevaarlijk proces dat aan elektriciens moet worden toevertrouwd, maar als u over het nodige gereedschap, speciale kennis en vaardigheden beschikt, kunt u de installatie zelf uitvoeren.