Regels voor ergonomie in de keuken

De ergonomie van de keuken is belangrijker dan in elke andere ruimte. De functionaliteit van deze kamer hangt direct af van hoe handig het is om hier te koken. Waar moet je op letten bij het plannen van je toekomstige keuken?

Regels voor ergonomie in de keuken

Basisprincipes

Volg deze basisrichtlijnen om het kookproces in de keuken zo comfortabel mogelijk te maken:

 • De breedte van de toegangsdeuren is minimaal 80 cm (beter dan 90). Er mogen geen obstakels in de weg staan ​​van hun opening..
 • De afstand tussen de twee hoekpunten van de werkdriehoek (gootsteen, koelkast, fornuis) is niet minder dan 110-120 cm en niet meer dan 2,7 m. Handige doorgang in de keuken – 90 cm, 110 cm – als meerdere mensen af ​​en toe botsen.
 • Voor het gemak van het verplaatsen en openen van deuren, is de breedte tussen twee rijen meubels met een parallelle of U-vormige lay-out minimaal 120 en niet meer dan 180.
 • Laat 80 cm tussen de muur en de eettafel in de keuken voor een comfortabele pasvorm, 110 cm voor pasvorm en gemakkelijke doorgang achter de rug.
 • De breedte van de eetruimte voor één persoon is 60, dat wil zeggen, voor een gezin van 4 heeft u een rechthoekige tafel 120 * 60 nodig.
 • Het minimale oppervlak aan beide zijden van de gootsteen is 45-60 centimeter, borden – 30-45.
 • Voldoende ruimte voor het snijden van voedsel – 1 m. Veiligheidsafstand van het fornuis tot de afzuigkap – 75-85 (gas), 65-75 (elektrisch).
 • De standaard keukenbladhoogte van 85 cm is geschikt voor personen met een lengte van 150-170. Pas de hoogte aan uw lengte aan: laag (75-85) of hoog (85-100), correct werkoppervlak iets onder de taille.
 • De hoogte van de bovenkast boven de onderkast is 45-60 centimeter, ook afhankelijk van de hoogte. Het moet voor u comfortabel zijn om de onderste plank te bereiken zonder een krukje.

Tip: Om de juiste hoogte van het werkblad te bepalen, buig je je ellebogen evenwijdig aan de vloer. Meet de afstand van handpalm tot vloer en trek 15 af – dit is het gewenste resultaat voor de keuken.

Basisprincipes van keukenergonomie

ergonomie van de keuken

ergonomie van de keuken

Regels voor het plaatsen van meubels

Bij het plannen van uw keuken, moet u het wiel niet opnieuw uitvinden, raadpleeg de effectieve en werkende regel van de werkdriehoek. Er zijn 5 hoofdopties voor het plaatsen van keukenmeubels, in elk waarvan de driehoek zich op een andere manier bevindt..

Lineair. Een rechte keuken is niet het beste voorbeeld van ergonomie. Opstelling in één lijn maakt het niet mogelijk om werkgebieden gemakkelijk te verdelen, daarom is het beter om aan te vullen met een eiland of een toog en een van de pieken opzij te brengen. Maar als het gebied van de kamer alleen een lay-out met één rij toestaat (bijvoorbeeld in een kleine Chroesjtsjov), plaats dan de gootsteen in het midden en laat voldoende afstand tot het fornuis en de koelkast.

Dubbele rij. Het wordt vaak gebruikt in smalle keukens en wordt als heel handig beschouwd. Een ergonomisch voorbeeld van plaatsing is een fornuis en een spoelbak tegenover de koelkast. In deze situatie hoef je niet constant om de as te draaien..

werkdriehoek in de keuken

lage keuken

Op de foto is er een keuken met verlaagde bovenste modules

smalle bovenkasten

u-vormige smalle keuken

Hoek. De ergonomie van de keuken is er het makkelijkst op te implementeren. De wasplaats wordt in of nabij de hoek geschoven, de overige pieken komen aan beide kanten te liggen. Bestel voor meer comfort een afgeschuinde hoekmodule.

U-vormig. De meest ruime, functionele optie. In het midden is een spoelbak geïnstalleerd, aan de zijkanten een koelkast en een kookplaat. Het belangrijkste is dat de omtrek van de werkdriehoek niet groter is dan 9 m..

Ostrovnaja. Elk van de vorige meubellay-outs kan worden verbeterd door het eiland te gebruiken. Het is handig voor het verkorten van de afstand tussen hoekpunten in een grote ruimte of voor het pompen van een rechte balhoofd. Het is het gemakkelijkst om de kookplaat in de extra module te plaatsen, er is geen communicatie nodig.

headset met drie niveaus

ruime headset

Wij distribueren opslagsystemen vakkundig

Ergonomie is niet alleen een stijlvol ontwerp en een correcte keukenindeling, maar ook een logisch georganiseerde opberging. Volgens het horizontale zoneringsysteem worden 4 zones onderscheiden:

 • Zeer laag (tot 40 cm boven de vloer). Slecht zichtbaar, vereist bukken of hurken om het gewenste item te bereiken. Bewaar zelden gebruikte items – borden, voedselvoorraden.
 • Laag (40-75). Om iets te bereiken, moet je bukken. Geschikt voor het opbergen van grote borden, kleine apparaten.
 • Gemiddeld (75-190). Het meest comfortabele kijkgebied op oog- en handhoogte. Het is logisch om hier te plaatsen wat u het meest gebruikt: bestek, borden, etenswaren, bestek.
 • Hoog (190+cm). Het moet gemakkelijk zijn om het item eruit te halen of op zijn plaats te zetten, omdat je een stoel of een trapladder moet gebruiken. Bewaar onbreekbare lichtgewicht items.

ergonomie van de keuken

etuis aan het plafond in de keuken

Op de foto is er een opslagruimte in een nis in de keuken

gootsteen opslag

opslag van apparatuur

De opslagfaciliteiten moeten ook in zones worden verdeeld, afhankelijk van de functionaliteit van de keuken:

 • Borden en keukengerei om te koken, kruiden, ontbijtgranen worden bij het fornuis achtergelaten.
 • De spoelbak heeft een droogkast, een besteklade, wasmiddelen, sponzen.
 • In het werkgebied heb je messen, planken, kommen nodig.

Tip: Maak indien mogelijk het aanrechtblad zo veel mogelijk leeg door alles wat u nodig heeft uit de kasten te verwijderen of het op een schort te tillen. Hiervoor wordt in moderne interieurs een systeem van dakrails of extra planken gebruikt..

ergonomie van de keuken

smalle kast voor keuken

opbergen van apparaten in de keuken

De nuances van verlichting en de locatie van de stopcontacten

Elke lamp in een appartement is algemeen, accent of decoratief, afhankelijk van de locatie en helderheid. Volgens de regels van de ergonomie van de keuken is slechts één van de voorgestelde opties niet genoeg voor u..

 • Het algehele licht in de keuken komt van de plafondkroonluchter, die onlangs vaak is vervangen door een paar kleine spots of richtbare spots. Het is niet nodig om de lamp strikt in het midden te hangen of plekken rond de hele omtrek te plaatsen – het is voldoende om elke zone afzonderlijk te markeren. Een hanglamp is beter voor een eetkamer, en een gericht licht voor een werk.
 • Accentverlichting wordt gebruikt boven het werkoppervlak en is extra voor comfortabel koken. Dergelijke verlichting kan zich onder de onderkant van de bovenkasten bevinden, in de opening tussen hen en het schort, aan de muur in de vorm van een schans of verstelbare lampen, aan het plafond (als u een keuken zonder bovenste laden heeft).
 • Gebruik naar wens decoratief licht in de keuken om bijvoorbeeld een structuurmuur te accentueren of een intieme sfeer te creëren..

keukenverlichting

keuken zonder bovenkasten

Op de foto is er een L-vormige keuken met een koelkast bij de ingang

verlichting in de keuken

stopcontact onder de plank

De ergonomie van de keuken wordt direct beïnvloed door het aantal en de plaatsing van stopcontacten. Iedereen weet al lang dat hoe meer van hen, hoe beter. Tegelijkertijd kunt u de stopcontacten nergens plaatsen, ze moeten zich bevinden waar u de apparatuur gaat gebruiken.

Bepaal zelfs in de keukenplanningsfase hun exacte locatie en hoeveelheid (voeg een paar benodigdheden toe). Het is beter om de openingen voor de stekker van de koelkast, het fornuis, de vaatwasser en andere grote huishoudelijke apparaten achter de laden te verbergen – zodat ze onzichtbaar blijven en u op elk moment toegang hebt.

Voor een kleine daarentegen moet je hem op een opvallende plaats in het werkgebied van de keuken plaatsen. De klassieke versie in het schort kan worden vervangen door modellen die in het werkblad zijn ingebouwd of aan de onderkant van de plank / kast worden bevestigd.

de locatie van de stopcontacten in de keuken

aanrecht verlichting

Op de foto, extra verlichting van het aanrecht in de keuken

Vergeet de veiligheid niet

Een comfortabele keuken kan a priori niet traumatisch zijn, bescherm jezelf:

 • Hang de topmodules op voor de hoogte van het huishouden. Hoe hoger de gastvrouw, hoe hoger ze zouden moeten zijn.
 • Koop de bovenste kasten 15-20 cm smaller dan de lagere, maak extra uitsteeksels op de onderste laag voor het gemak van koken in de keuken.
 • Bestel naar boven openende deuren voor de ergonomie van de bovenste rij om stoten op de open gevel te voorkomen.
 • Verwijder de kachel uit het gangpad en de deur, zodat de mogelijkheid om warme gerechten aan te raken tot een minimum wordt beperkt.
 • Verplaats het gasfornuis 40 centimeter weg van de gootsteen, van het raam – 45.
 • Zorg voor het vrij openen van alle deuren, met een meter vrije ruimte ervoor.
 • Gebruik een stevige keukentrap in plaats van wiebelende stoelen om bij de top te komen.

de lade boven openen

trapladder voor keuken

beschermend schild voor de plaat

Op de foto zit een beschermend scherm voor kinderen op het keukenfornuis

Wat u moet weten over de techniek?

De ergonomie van de keuken is onlosmakelijk verbonden met de juiste plaatsing van de toestellen. Laten we elk detail bekijken:

Bord. Verrassend genoeg is een kookplaat voor 2-3 branders voldoende voor 50% van de gezinnen – door het oppervlak te verkleinen, bespaart u ruimte voor de kookzone. De oven is de laatste tijd vaak gescheiden van het fornuis, in een etui op ooghoogte geplaatst. Het is handig vanuit het oogpunt van ergonomie: het is handiger om de voorbereiding te volgen en de bakplaat eruit te halen. Vergeet niet om naast de etui een plekje te voorzien waar je warme gerechten gaat zetten.

Koelkast. De hoofdregel van ergonomie is om de deur naar de muur te openen. Dat wil zeggen, wanneer u het opent, moet u een vrije benadering hebben vanaf de zijkant van het tafelblad. Om ervoor te zorgen dat het zo weinig ruimte in beslag neemt, plaatst u het bij het raam, in de verre hoek, bij de ingang van de keuken of in een nis.

Magnetron. Plaats het in de buurt van de koelkast, want vaker gebruiken we de magnetron om voedsel te ontdooien en op te warmen. Comfortabele hoogte voor ergonomie – 10-15 cm onder de schouders.

Vaatwasmachine. Moet in de buurt van de watervoorziening zijn (zodat je geen communicatie hoeft te trekken), een prullenbak (het is handig om etensresten weg te gooien) en een afdruiprek (je hoeft niet de hele keuken rond te rennen tijdens het uitladen).

Wasmachine. Verwijder het ook niet uit waterleidingen en rioleringen. Maar zorg ervoor dat de overdracht van trillingen naar andere apparatuur wordt uitgesloten – dat wil zeggen, plaats het niet in de buurt van de vaatwasser, koelkast, oven.

kast voor keukenapparatuur

keuken in een nis

koelkast in een nis

fotogallerij

Met behulp van een competente indeling van het werkgebied en de eettafel op het gebied van ergonomie, evenals een doordachte organisatie van de opslag, kunt u snel en met plezier koken..

Keuken ergonomie regels-5 Keuken ergonomie regels-4 Keuken ergonomie regels-3 Keuken ergonomie regels-2 Keuken ergonomie regels-1 Keuken ergonomie regels-0