Wat is een Chroesjtsjov-koelkast en hoe maak je hem mooi?

Chroesjtsjov-koelkasten onder het raam worden door sommigen beschouwd als een uitstekende extra opslagruimte, terwijl anderen als een onnodig accessoire in het appartement worden beschouwd. Laten we bespreken – verwijderen of vertrekken? En hoe, in het tweede geval, een wijziging van de Chroesjtsjov-koelkast aan te brengen??

Wat is een Chroesjtsjov-koelkast en hoe maak je hem mooi?

Wat is het en waarom is het uitgevonden??

De Chroesjtsjov-koelkast is een onderscheidend kenmerk van de massale ontwikkeling van de jaren vijftig. Inbouwkast onder de vensterbank met een ventilatiegat op de achterwand, waardoor koude lucht naar binnen kwam en bij koud weer verving de uitvinding de elektrische koelkast volledig.

Het grote voordeel van een koelkast onder het raam is ruimtebesparend. Het helpt vloerruimte te besparen in een kleine keuken terwijl het weinig of geen ruimte in beslag neemt. Ja, een volwaardige elektrische koelkast zal een winterkoelkast niet vervangen, maar hij is perfect om het hele jaar door voedsel te bewaren..

de gevels van de Chroesjtsjov-koelkast

De foto toont dezelfde keukengevels en nissen

Hoe kun je opnieuw maken??

Als u een appartement bezit met een Chroesjtsjov-koelkast in een kleine keuken, zijn er verschillende opties om de ruimte onder het raam te gebruiken. Het eerste en het eenvoudigste is om alles te laten zoals het is, simpelweg door het uiterlijk te veredelen. We zullen verder praten over een dergelijke verbetering in de Chroesjtsjov-koelkast, eerst zullen we alternatieve manieren overwegen om de koelkast te gebruiken.

Maak een kledingkast

Het eerste dat in je opkomt als je denkt: “Wat te doen in plaats van een Chroesjtsjov-koelkast?” – kledingkast onder de vensterbank. De basis daarvoor is er al, het blijft om over de planken en deuren na te denken, evenals het ventilatiegat te sluiten en de nis onder het raam te isoleren.

Als u de demontage en herontwikkeling van de opening niet zelf wilt doen, neem dan contact op met de fabrikanten van kunststof ramen. Hoogstwaarschijnlijk zullen ze kant-en-klare meubelopties “turnkey” kunnen aanbieden – met het verwijderen van de oude behuizing, isolatie en installatie van een schone structuur met muren, planken, deuren van plastic materiaal.

De opening van de koelkast kan niet alleen schommelen. Een van de populaire oplossingen zijn schuifdeuren. Qua functionaliteit verschillen ze praktisch niet van gewone deuren, maar ze besparen aanzienlijk ruimte en hebben geen ruimte nodig om te openen.

Er zijn ook voorbeelden niet met planken, maar met lades. Dit is ergonomischer en handiger, want om een ​​object bij de verre muur te krijgen, hoeft u niet te bukken of te hurken op zoek naar wat u nodig heeft. Het is voldoende om de lade uit te trekken, het blik of de verpakking eruit te trekken en terug te duwen.

lamellendeuren voor Chroesjtsjov

De glazen deuren van Chroesjtsjov

schuifdeuren in de Chroesjtsjov-koelkast

Op de foto een kledingkast met schuifdeuren

Installeer een radiator

Het tweede idee om een ​​Chroesjtsjov-koelkast te gebruiken, is om een ​​radiator in een nis te installeren. De voordelen van deze methode:

 • de batterij neemt geen ruimte in de hoek in beslag, meubels kunnen op hun plaats worden geïnstalleerd;
 • de buitenwand van de kamer is bedekt met een decoratief scherm, wat het uiterlijk van het keukeninterieur aanzienlijk verbetert.

Het is beter om de overdracht buiten het stookseizoen uit te voeren. Tijdens het werk is het noodzakelijk:

 1. Demonteer oude deuren, planken, bekleding.
 2. Isoleer de opening van buiten en van binnen.
 3. Werk de leidingen af ​​naar de plaats waar de batterij is geïnstalleerd. Om te voorkomen dat open PVC-buizen het ontwerp bederven, legt u de groeven in het metselwerk of de betonplaat.

Als je het (opening) gelijk wilt maken met de hoogte van de vensterbank, maak dan ventilatiegaten zodat warme lucht kan ontsnappen..

batterij in een nis in de keuken

Op de foto zit een batterij in een nis onder de vensterbank

Installatietechniek

Om niet te lijden onder de decoratie van de winterkoelkast onder het raam, plaatst u ingebouwde apparaten op hun plaats. Dit zou kunnen zijn:

 • Koelkast. Klein model met glazen of blinde deur. Een handige optie voor het opbergen van dagelijks gebruikte benodigdheden, als de belangrijkste naar de volgende kamer wordt gebracht.
 • Diepvries Als het in uw gezin gebruikelijk is om vers voedsel in te vriezen voor opslag, en er is niet genoeg compartimentvolume in de koelkast, schaf dan een extra vriezer aan om het probleem op te lossen..
 • Wasmachine. De kwestie van het plaatsen van een wasassistent in een kleine Chroesjtsjov is altijd een acuut probleem. Liever een smal model en plaats deze onder de vensterbank.
 • Vaatwasmachine. De vrijgekomen opening onder het raam kan de mogelijkheid openen om een ​​inbouwvaatwasser met een fraaie gevel te plaatsen. In de resterende ruimte kunt u een kleine kast installeren voor het opbergen van wasmiddelen.
 • Oven. Als de nis al vrij is, waarom zou u dan de ruimte onder de vensterbank niet gebruiken om de oven te plaatsen. Het belangrijkste is dat de apparatuur elektrisch moet zijn (en geen gas!).

Belangrijk! Voor de stabiele werking van apparatuur is het noodzakelijk om comfortabele omstandigheden te creëren: geen lage temperaturen, openingen voor ventilatie van koel- of verwarmingsapparaten.

Sleuven en openingen aan de straatkant moeten hermetisch worden afgesloten met polyurethaanschuim en er moet thermische isolatie worden gelegd. Van binnenuit is de ruimte afgewerkt met gips of gipsplaat om geen kale baksteen achter te laten.

wasmachine in de keuken in Chroesjtsjov

meubels onder het raam in Chroesjtsjov

koelkast onder het raam

Op de foto is er een ingebouwde kleine koelkast

Volledig verwijderen

De eenvoudigste, maar niet de meest praktische optie is om de nis waterpas te maken met de zijwanden en deze te versieren zodat deze overeenkomt met de algemene achtergrond. Het decoreren van een Chroesjtsjov-koelkast zorgt voor een gladde, mooie muur, maar neutraliseert de extra opslagruimte.

 • Monteer een dunne gipskartonwand op metalen profielen om het waterpas te zetten.
 • Gipsplaten moeten vochtbestendig zijn, bestand tegen condensvorming aan de binnenkant.
 • Om te voorkomen dat lage temperaturen het appartement binnendringen, moet de nis van binnenuit zorgvuldig worden geïsoleerd en tegen de kou worden beschermd. 
 • Buiten zijn ze afgewerkt met behang, keramische tegels, laminaat, verf.

Een andere optie is om een ​​nis op een werkblad te laten. Dan past onder het raam gemakkelijk een apparaat of een kledingkast. De tweede optie is om de bar uit te rusten, dankzij de inkeping voor de poten is er voldoende ruimte onder.

onder het raam in Chroesjtsjov

toog onder het raam

Upgrade je koelkast

Het bijwerken van de Chroesjtsjov-koelkast vereist niet altijd een volledige wijziging, het is voldoende om het uiterlijk van de structuur te verbeteren zodat deze in het moderne ontwerp past.

De plastic deuren van Chroesjtsjov

plastic Chroesjtsjov koelkast

Stapsgewijze instructies voor upgraden 

4 stappen om een ​​Chroesjtsjov-koelkast met uw eigen handen te transformeren:

De eerste stap is het vervangen van de deur: in plaats van de standaard houten deur, moet u een metalen kunststof deur installeren. Het bestaat uit een breed profiel en aan de binnenkant een raam met dubbele beglazing of sandwichpaneel. Net als een PVC-raam beschermt de deur het appartement betrouwbaar tegen koude lucht en vereist geen extra isolatie.

dubbele beglazing voor een winterkoelkast

Door naar de innerlijke inhoud: wat wordt hier precies opgeslagen?

 • Bij producten die niet bang zijn voor bevriezing, is isolatie niet nodig.
 • Voor groenten, augurken en andere “wispelturige” bewaarcondities zal de camera geïsoleerd moeten worden: het ventilatiegat afdichten met schuim of, op de ouderwetse manier, sisal leggen en afdekken met gips; bevestig minerale wol of ander type isolatie langs 3 muren, boven en onder.

isolatie van de Chroesjtsjov-koelkast

Stap # 3 – interieurdecoratie. Schede met gipsplaat, die verder is versierd met mozaïeken, tegels, PVC-panelen (besparingsoptie).

Als de deur van glas is, gebruik dan de originele tegel met een patroon, wat een interessant contrast creëert in het ontwerp van de keuken. Of installeer decoratieve verlichting – een gekleurde LED-strip vervangt een nachtlampje en helpt bij het creëren van een kameratmosfeer.

De laatste nuance is de installatie van planken of laden in de Chroesjtsjov-koelkast. Dit probleem moet zelfs worden overwogen bij het installeren van gipsplaat om hypotheken voor toekomstige planken veilig te stellen. In een standaard Chroesjtsjov is er maar één plank – in het midden. Als er geen grote hoogte tussen de lagen nodig is, leg dan 2 of zelfs 3 horizontale scheidingswanden.

de winterkoelkast afwerken met plastic

Op de foto de kunststof afwerking van de winterkoelkast

Wijzigingsoptie met gelamineerde spaanplaatgevels, zie de video:

Ontwerpvoorbeelden

Als je je gewoon afvraagt ​​wat je met de ingebouwde camera moet doen, bestudeer dan de ideeën die al zijn geïmplementeerd – je zult waarschijnlijk degene vinden die past bij het budget en het uiterlijk..

 • Kast. De aanwezigheid van een nis zal niet eens interfereren met het ontwerp van de keuken in een klassieke stijl: rust hem uit met prachtige glazen deuren met gouden versiering, verzin de feestelijke gerechten en je zult zelf verrast zijn hoe goed een gewone Chroesjtsjov eruit kan zien.
 • Open plank. Zelfs na grondige isolatie van de muur blijft er een kleine nis onder de vensterbank, zodat je granen of andere benodigdheden in mooie potten kunt bewaren. Organiseer bulkopslag, theeruimte of wijs die ruimte toe voor kommen en voedsel voor huisdieren.
 • Bar. Glazen planken, mozaïekwanden, felblauwe verlichting zijn ideale omstandigheden voor het bewaren van wijn en andere alcohol, samen met glazen en andere accessoires. Als de optie met alcohol niet wordt overwogen, is de plaats geschikt om augurken te maken?.
 • Lades. De handigste manier om de onderste laag van de keuken te gebruiken, is een uittreksysteem. Dankzij de volledig uittrekbare geleiders zal absoluut de volledige ruimte van de doos voor je ogen zijn en zal er niets verloren gaan in de ingewanden van de Chroesjtsjov. De gevels zijn hetzelfde geordend als in het hele balhoofd. De diepte kan absoluut elke zijn – maar houd er rekening mee dat op maat gemaakte meubels meer kosten dan een gewone modulaire keuken.

nis onder het raam in Chroesjtsjov

balk onder het raam

Chroesjtsjov in klassieke stijl

Nu weet u hoe u een winterkoelkast in het keukeninterieur kunt plaatsen, moderniseren of volledig opnieuw maken. Vergeet hoogwaardige isolatie niet – het is de sleutel tot een lange levensduur van een nieuw meubelstuk.