Tegelschort voor de keuken: advies over kiezen, ontwerp, foto in het interieur

Een tegel-backsplash is de meest populaire manier om een ​​deel van de muur boven het werkgebied te beschermen. Zo’n schort past in elke stijl: dankzij een breed scala aan keramische producten zal het niet moeilijk zijn om het gewenste resultaat te bereiken.

Tegelschort voor de keuken: advies over kiezen, ontwerp, foto in het interieur

Welke tegel te kiezen?

Voordat u een bekledingsmateriaal krijgt, is het de moeite waard om enkele nuances te overwegen:

  • Voor een schort in de keuken zijn halfmatte tegels beter, omdat zowel vuil als krassen meer opvallen op een glanzend oppervlak.
  • De mate van vochtopname moet worden gemarkeerd met A of AA.
  • Het reliëf van producten wordt vaak bekritiseerd: een gestructureerd oppervlak is moeilijker te onderhouden dan een glad oppervlak..
  • Alvorens een afwerkingsmateriaal te kopen, is het noodzakelijk om de grootte van het schort te berekenen en een marge te voorzien in geval van schade aan de tegels tijdens installatie of gebruik..
  • Als er geen geschikte producten in de winkel zijn, is het de moeite waard om naar de vloerenafdeling te kijken..
  • De batch, evenals de toon die op verschillende verpakkingen wordt aangegeven, moet hetzelfde zijn, anders zullen de gelegde tegels in tinten verschillen.

varkenstegel met patronen

effen tegels in beige

tegels met vierkant patroon

Lay-outopties

Er zijn verschillende manieren om een ​​backsplash van keramische tegels te maken. De eenvoudigste is de traditionele, joint to joint. Geschikt voor zowel vierkante als rechthoekige producten. Ook vierkanten kunnen diagonaal worden gelegd, van hoek tot hoek.

Een andere manier is met een offset. Het ziet er interessanter uit, maar het vereist snijden in het materiaal, wat een stijging van de kosten betekent.

joint-to-joint layout

Op de foto is er een hoekkeuken met een rechthoekig schort "varken", op een rechte manier gelegd.

Directe lay-out

Diagonale indeling

De varkenstegel biedt veel meer lay-outopties. Producten kunnen verticaal worden gestapeld (recht of verschoven), wat belangrijk is in appartementen met lage plafonds: een langwerpige indeling zal de ruimte visueel verlengen. 

Rechthoekige tegels kunnen worden gelegd met een visgraat (zoals parket) en een ladder (met een lichte verspringing). Het blijkt een ongewoon patroon dat de aandacht trekt en fungeert als decoratie van de keuken. Het nadeel van dergelijke methoden is de noodzaak van snoeien..

verticaal varken

Op de foto een keukenschort gemaakt van zandkleurige reliëftegels, verticaal gelegd.

Visgraatstijl

ladderindeling

Zeshoekige honingraten en schubben worden op traditionele wijze over het werkgebied gelijmd.

Zeshoeken op het schort

tegel

Tegelformaten en formaat

De moderne markt biedt vele soorten tegelproducten voor het schort. Hun afmetingen beïnvloeden de visuele perceptie van de keukenruimte op verschillende manieren..

Zwijn

Rechthoekige tegels voor een achterwand in de keuken in de maten 7×12 cm tot 10×25 cm.Het heeft een facet aan de randen, waardoor het volumineus is. Een andere veel voorkomende naam is de metro. Het varken past in elke stijl – van de Provence tot hightech, en raakt nooit uit de mode. Het wordt met succes gebruikt in het interieurontwerp om onvolkomenheden in de indeling en de grootte van de kamer te corrigeren..

tegel

tegel

tegel

Mozaïek 

Duurzame kleine tegels van 1 tot 5 cm groot, bestand tegen vuil, temperatuur en hoge luchtvochtigheid. Je kunt een paneel maken van een mozaïek, het combineren met grote producten of een schort helemaal opmaken. Het assortiment is niet alleen rijk aan kleuren, maar ook aan de materialen waaruit het mozaïek is gemaakt: glas en spiegel, keramiek, natuur- en kunststeen, evenals metaal.

mozaïek schort

mozaïek schort

mozaïek schort

Keramische tegels 10×10

Kleine vierkante keukentegel die in veel interieurs de achterwand siert. Geschikt voor zowel ruime kamers als kleine keukens. Eenvoudig te installeren, heeft een enorme keuze aan patronen en texturen.

Om het schort er interessanter uit te laten zien, kunt u tegels in twee of drie kleuren combineren. Vooral populair vandaag zijn producten in de patchwork-stijl, die doet denken aan patchwork. Ze passen goed bij eenvoudige fronten van keukenmeubels..

Kleine beige tegels in de keuken

Keramische tegels 10x10 op het schort

10x10 tegel op het schort

Op de foto is er een keuken in Provençaalse stijl. Op het schort worden witte tegels van 10×10 cm afgewisseld met gedessineerde en blauwe inzetstukken.

Grote tegel voor het schort

Een ander geschikt formaat is 15×15 cm, het wordt als medium beschouwd. Producten van 20×20, 20×30, 25×33 cm en groter worden minder vaak gebruikt. Het is het beste om onopvallende tinten en patronen te kiezen, evenals voegmiddel in kleur, om geen aandacht te vestigen op dimensionale producten.

In compacte keukens zien grote wandtegels er ongepast uit, omdat ze het gebied boven het aanrecht in grote vierkanten en rechthoeken breken, waardoor het interieur van harmonie wordt beroofd.

15x15 tegel op het schort

Rechthoekige grote tegel op het schort

Grote tegels op het schort

Op de foto is er een ruime design keuken met een zwart mat schort gemaakt van 20×30 cm platen.

schort kleur

Om te beginnen is het de moeite waard om te beslissen of het schort onzichtbaar zal zijn tussen de keukenset of, integendeel, opvalt en als een helder accent fungeert.

In het eerste geval is het belangrijk dat de kleur behouden blijft met behulp van vergelijkbare tinten keukenmeubels of interieurdetails. Een andere techniek is een schort in de kleur van de muren of werkbladen. Deze methoden binden de headset aan elkaar..

verticaal gestapeld roze zwijn

De foto toont een verticaal gestapeld roze zwijn, dat goed afsteekt tegen een zwart-witte achtergrond..

Schort in headsetkleur

Smaragdgroene accenttegels

Witte tegels zijn een klassieker waar altijd vraag naar blijft. Deze kleur is universeel, bovendien helpt het om de onvolkomenheden van de kamer te verbergen en de ruimte uit te breiden. Het nadeel van deze keuze is het donker worden van de voegen tijdens het gebruik, maar om dit probleem op te lossen, volstaat het om een ​​donkere voeg te gebruiken. 

Een andere universele optie is een grijs schort, het wordt gecombineerd met de meeste tinten. Een schort van zwarte tegels past in een strak interieur, het voegt stevigheid en mysterie toe aan de sfeer en staat mooi als contrast tegen een witte achtergrond.

Witte tegels

Op de foto is er een keuken, waarvan de onregelmatige vorm wordt gladgestreken door een witte keramische schort.

Grijze schort met een warme tint

Zwart schort

Accentcombinaties kunnen heel verschillend zijn: bijvoorbeeld zonnig geel of felrood op een witte achtergrond, blauw of lichtblauw op een neutraal beige, groen op donkergrijs. Het uiteindelijke resultaat hangt af van de smaakvoorkeuren van de eigenaar. Experts raden aan om van tevoren het kleurenschema te bepalen, zelfs in de projectfase, omdat een tevergeefs gekozen kleur van het schort het hele interieur van de keuken kan ruïneren.

Gele schort

De foto toont een witte keuken met een helder accent, waar een schort een gele kroonluchter en een stoel echoot.

Ontwerp en inrichting

De methoden voor het inrichten van het werkgebied zijn opvallend in hun schoonheid, wanneer het hulpmiddel voor het beschermen van muren tegen vocht en vet een kunstwerk wordt. Originele en stukmaterialen zijn duurder dan gewone materialen, dus slechts een deel van het schort kan ermee worden aangelegd: onder de kap, boven de gootsteen of het fornuis.

Als bekleding ziet een spiegelmozaïek er spectaculair uit, wat de ruimte compliceert en vergroot. Voor kleine keukens – een goede keuze, maar alleen als het aanrecht niet overladen is met spullen.

Glazen tegels zijn in ons land nog niet aan populariteit gewonnen, maar binnenkort kan alles veranderen. Dergelijke producten zien er luchtig, licht en ongelooflijk stijlvol uit en het is niet moeilijk om voor ze te zorgen..

Een schort met een imitatie van marmer zal het uiterlijk van de keuken helpen verfijnen: de textuur van natuursteen geeft het interieur nobelheid.

Mozaïek schort

Op de foto is er een ongewoon glanzend schort gemaakt van spiegelmozaïek in de vorm van zeshoeken.

Glazen tegels

Marmeren tegels op het schort

Het is de moeite waard om apart te praten over producten met ornamenten, die expressiviteit geven aan een rustige en laconieke sfeer..

schort ontwerp

Een keukenschort met een patroon van azulejo-tegels zal een prachtige interieurdecoratie zijn. Dit zijn de beroemde tegels met patronen die veel worden gebruikt in Portugal en worden beschouwd als het erfgoed van het land..

Een ander prachtig voorbeeld van decoratieve kunst is de metlakh-tegel, die bestaat uit details van verschillende vormen (vierkanten, ruiten, driehoeken) en vouwt tot een prachtige bonte "tapijt". Het gebruik ervan maakt de keuken uniek.

Azulejo tegel

Op de foto is het werkgebied in de keuken versierd met inzetstukken van gekleurde tegels..

Metlakh tegels

Kruisvormige tegels

Met ongebruikelijke producten – ruiten, polygonen en vooral onregelmatige tegels – kun je mooie geometrische ornamenten vouwen en een schort tot een hoogtepunt van de keuken maken.

Ongewone tegels op het schort

De foto toont een moderne keuken met keramische zeshoeken en contrasterende voeg, waardoor een interessant patroon ontstaat..

Keukendecoratie in verschillende stijlen

Tegels en porselein aardewerk zijn ideaal voor zowel moderne interieurs als klassiek.

Kenners van de Scandinavische trend, evenals aanhangers van minimalisme, gebruiken vaak een wit zwijn in de keuken, dat er onopvallend en beknopt uitziet in een licht interieur.

Keukentegel voor een schort met patronen of afbeeldingen van bloemen past perfect in de vintage Provençaalse stijl. Kleurrijke majolica benadrukt met succes de lichtheid en het exotisme van het oosterse of mediterrane interieur.

Scandinavische keuken

Op de foto is er een licht, gezellig interieur in Scandinavische stijl, dat is versierd met een glanzend varken, dat op een rechte manier is gelegd. Praktische beige voeg passend bij houten werkblad.

Provençaalse keuken

Mediterrane keuken

In een keuken in loftstijl zijn klinkertegels met imitatie van bakstenen geschikt. In tegenstelling tot poreus kleimateriaal is het duurzaam en niet bang voor vocht.

Mixed fusion-stijl volgt geen regels. Meestal is het gebied boven het werkgebied ingericht in heldere contrasterende kleuren. Het belangrijkste kenmerk van fusion is originaliteit. Zelfs gebroken tegels kunnen worden gebruikt om het schort te versieren..

Het klassieke interieur houdt van neutrale tinten en voorspelbare vormen: een schort in pastelkleuren met traditionele of diagonale styling past daarbij.

Baksteen tegel

Op de foto is er een kleine vlieringzolder met baksteenachtige klinker. Een aparte ruimte boven het werkblad geeft karakter aan de hele keuken. 

tegel met patroon

Klassiek in de keuken

Maar moderne klassiekers stellen minder eisen aan de canons. Hier ontmoet verfijning experimentele materialen en technieken..

Moderne klassieker

De foto toont een prachtige keuken in de stijl van een moderne klassieker, versierd met een patroon van zwart en blauw mozaïek.

fotogallerij

Het ontwerpen van een kookhoek is een belangrijke en interessante taak, want een keukenschort moet niet alleen functioneel, maar ook mooi zijn. Keramische tegels zijn een goede optie voor het decoreren en beschermen van het werkgebied: je hoeft alleen maar het juiste ontwerp te kiezen en het budget te berekenen.

Tegelschort voor de keuken: advies over kiezen, ontwerp, foto in het interieur-8 Tegelschort voor de keuken: advies over kiezen, ontwerp, foto in het interieur-7 Tegelschort voor de keuken: advies over kiezen, ontwerp, foto in het interieur-6 Tegelschort voor de keuken: advies over kiezen, ontwerp, foto in het interieur-5 Tegelschort voor de keuken: advies over kiezen, ontwerp, foto in het interieur-4 Tegelschort voor de keuken: advies over kiezen, ontwerp, foto in het interieur-3 Tegelschort voor de keuken: advies over kiezen, ontwerp, foto in het interieur-2 Schort van tegels naar de keuken: advies over kiezen, ontwerp, foto in het interieur-1 Tegelschort voor de keuken: advies bij het kiezen, ontwerp, foto in het interieur-0